„CDA, beweeg richting gemeenschap”
AMERSFOORT. „Als VVD en PVV de eerste concurrenten zijn voor het CDA, moet de partij zich in het politieke krachtenveld dan niet bewegen richting partijen die de gemeenschap centraal zetten en niet het individu?”
Die vraag stelde de rooms-katholieke bisschop dr. Gerard de Korte maandagavond in Amersfoort tijdens een bijeenkomst van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA over de actualiteit van het christelijk-sociaal denken.
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat paus Leo XII in een encycliek de slechte leef- en werkomstandigheden van arbeiders aan de kaak stelde. In datzelfde jaar, 1891, hield AR-voorman Kuyper tijdens het eerste christelijk-sociaal congres een vlammend betoog tegen dezelfde misstanden.
Volgens De Korte moet het CDA erkennen dat integrale ecologie (duurzaamheid gecombineerd met wereldwijde sociale gerechtigheid) dé sociale kwestie van deze tijd is. Dat uit zich in milieubeleid, zorg voor de onderklasse en recht doen aan vluchtelingen. Volgens de bisschop moet het CDA daarom principieel denken vanuit de gemeenschap, en niet vanuit het individu.
De hulp aan vluchtelingen krijgt volgens de bisschop voor christenen een religieuze dimensie als zij bedenken dat Jezus Zelf „een dakloze vluchteling” was.
De Korte wil het vluchtelingenprobleem tot de kern terugbrengen: „Als er 1 miljoen vluchtelingen naar Europa komen, dan is dat slechts 0,2 procent boven op de 500 miljoen inwoners die Europa nu heeft. En als de vluchtelingen Nederland 1 miljard euro gaan kosten, dat is dat 0,5 procent van het bruto binnenlands product.”
De scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. dr. Arjan Plaisier, benadrukte in zijn lezing op de CDA-bijeenkomst dat sociale praxis van de kerk grote invloed had op de samenleving. Hij wil vluchtelingen niet wegzetten als gelukszoekers die „onze ruif leegeten. We mogen nu delen van hetgeen we hebben gekregen.” De inzet voor vluchtelingen is het beste voorbeeld van christelijk-sociaal denken in de praktijk, aldus Plaisier.
De scriba van de PKN betreurt het dat de Rooms-Katholieke Kerk en de protestantse kerken gescheiden optrekken. „Onze praxis is een gescheiden praxis. Dat is een slechte zaak. De kerk bestaat 2000 jaar. Driekwart daarvan was er sprake van eenheid. Nu trekken we 500 jaar gescheiden op. Laat dat genoeg zijn.”