„Lichtvervuiling door tuinbouw reduceren”
De Stichting Natuur en Milieu gaat samen met landbouworganisatie LTO een plan opstellen om de ”lichtvervuiling” door de glastuinbouw terug te dringen.
Deze afspraak maakten vertegenwoordigers van beide organisaties donderdag tijdens de opening van het publieksproject ”Kom in de Kas”.
De groeiverlichting in kassen, de zogenoemde assimilatiebelichting, straalt in het donkere landschap ver uit en is hinderlijk en schadelijk voor mensen en dieren, zo stelt de natuurstichting. Volgens een woordvoerder van LTO is de landbouworganisatie graag bereid samen met de stichting naar een oplossing te zoeken. Voor 1 september moet er een plan van aanpak liggen om de lichtuitstoot van de glastuinbouw aan te pakken.
Volgens Natuur en Milieu is Nederland het „meest lichtvervuilde land ter wereld”, waarbij de glastuinbouw verantwoordelijk is voor bijna de helft van het licht dat de donkere nacht in straalt. Een oplossing voor een deel van deze lichtvervuiling zou het afschermen van de kassen kunnen zijn. „Uit onderzoek is gebleken dat volledige afscherming mogelijk is en waarschijnlijk ook economisch aantrekkelijk”, aldus de stichting.
LTO wil graag meedenken hoe Nederland weer een stukje donkerder gemaakt kan worden. Voorzitter F. Hoogervorst van de vakgroep Tuinbouw stelde bij de opening van ”Kom in de Kas” in Utrecht samen met de natuurstichting naar een oplossing voor het lichtprobleem te willen zoeken.
Met het jaarlijkse project ”Kom in de Kas” nodigt de glastuinbouw mensen uit een kijkje in de tuinbouwwereld te nemen. Zaterdag houden telers van groenten, fruit en snijbloemen in het hele land ”open kas”.