„Niet meer orgaandonors bij nieuw systeem”
Een nieuwe manier om aan meer orgaan donors te komen werkt niet. De overstap naar een zogeheten geenbezwaarsysteem zal naar alle waarschijnlijkheid nauwelijks meer aanbod aan organen opleveren.
Dat concluderen onderzoekers in de ’Tweede evaluatie van de wet op de orgaandonatie’, waarover het VPRO–radioprogramma Argos vrijdag bericht. De onderzoekers stellen dat er geen dwingende reden is om op een ander systeem over te gaan.
Het huidige systeem levert per jaar ongeveer tweehonderd organen op. Dat is te weinig: momenteel wachten er 1400 mensen op een orgaan. Donoren moeten expliciet toestemming geven. Volgens het geen–bezwaarsysteem is iedereen donor, tenzij hij of zij uitdrukkelijk bezwaar daartegen maakt.
De onderzoekers baseren hun conclusie op een vergelijking van de verschillende systemen in Europa. Ze zien ook weinig in de voorlichtingscampagnes die de laatste jaren zijn gevoerd. „Alles wijst erop dat er onder de bevolking geen veranderingen in houding ten opzichte van donatie of een verandering in registratiegedrag kan worden gesignaleerd. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat de tot nu toe afgesloten campagnes een beperkte impact hebben."
De Nierstichting is het met de onderzoekers oneens. Volgens de stichting is het huidige systeem de belangrijkste oorzaak van de lange wachttijd voor niertransplantatie. Die wachttijd bedraagt momenteel 4,5 jaar. De stichting vindt dat Nederlanders te weinig zijn uitgedaagd om het persoonlijke standpunt over orgaandonatie kenbaar te maken.