Tweede Kamer ruziet over rol islam bij aanslagen
DEN HAAG (ANP). PVV-leider Geert Wilders is dinsdag opnieuw hard in aanvaring gekomen met de meeste andere partijen in de Tweede Kamer.
Wilders gaf tijdens een debat over de aanslagen in Brussel op moslims af, omdat die nauwelijks protesteren tegen de radicaalislamitische terreur.
Moslimterroristen kunnen zich volgens hem nu als vissen in het water van de moslimgemeenschappen bewegen. Wilders verwees naar een terrorist die betrokken was bij de aanslagen in Parijs en zich maandenlang vrijelijk kon ophouden in de Brusselse gemeente Molenbeek waar veel moslims wonen.
De oppositie en regeringspartij VVD namen het voor moslims op. Ze hekelden dat Wilders iedereen over één kam scheert. De ChristenUnie stelde voor dat de PVV juist een verbond moet sluiten met moslims om samen tegen de jihad te strijden.
Maar volgens Wilders is het beste middel hiertegen dat zij de islam afzweren. „Maar ze mogen niet van geloof veranderen, want daar staat de doodstraf op”, benadrukte Wilders.
De VVD is het ermee eens om extremisten aan te pakken. Maar een verbod op de islam is volgens VVD-leider Halbe Zijlstra in strijd met de fundamentele waarden in Nederland, die juist inhouden dat elke religie gelijk is en vrij beleefd kan worden.
Maar volgens Wilders is de islam geen religie zoals het christendom. Volgens hem is het een „bloedlinke totalitaire ideologie” en is het doel niet om te integreren of samen te leven maar om een samenleving te overheersen, aldus de PVV-voorman. Het liefst wil hij de Grondwet wijzigen en de islam verbieden.
Wilders dreigde weer met een motie van wantrouwen tegen de regering.
Aanpak terreur
De Tweede Kamer vindt dat landen veel beter moeten samenwerken om terrorisme internationaal te kunnen aanpakken. Regeringspartij PvdA wil dat de samenwerking in de Europese Unie op dit vlak dwingend moet zijn. „Anders gebeurt het niet. De samenwerking is nu een ruïne van onmacht en vrijblijvendheid”, zei PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag in het debat over de aanslagen in Brussel.
CDA-leider Sybrand Buma sprak over tenenkrommend amateurisme in de strijd tegen de radicaalislamitische terreur: „Ieder land doet maar wat. Internationale samenwerking ontbreekt volkomen.” Buma verwees naar de gang van zaken rond de Belgische aanslagpleger Ibrahim El Bakraoui, die zich vorig week in Brussel opblies.
Na zijn uitzetting vorig jaar door Turkije kwam hij aan in Nederland, maar de autoriteiten lieten hem ongemoeid. „Alle alarmbellen hadden moeten rinkelen”, aldus Buma. PVV-leider Geert Wilders sprak ook over geblunder. GroenLinks-leider Jesse Klaver meent dat „hier iets verschrikkelijks is misgegaan” tussen Turkije, Nederland en België. Hij pleitte voor een Europese inlichtingendienst.
SP-fractieleider Emile Roemer vroeg zich af of ruim tweeduizend Europese potentiële terroristen die elders vechten gewoon naar elk willekeurig land in Europa kunnen worden uitgezet, omdat ze niet internationaal gesignaleerd staan. El Bakraoui werd op eigen verzoek van Turkije naar Nederland gebracht en niet naar België. Nederland had geen informatie over de Belg.
Roemer wil dat terugkeerders verplicht in een programma voor deradicalisering worden opgenomen. Ook de ChristenUnie pleit daarvoor. Deze partij wil, net als de regeringspartijen VVD en PvdA, ook dat er meer mogelijkheden komen om de voorlopige hechtenis voor terugkeerders te verlengen.