Kerk & religie

Britse pastor verliest baan bij gevangenis na preek over zonde en genade

LONDEN. Een Engelse pastor is terecht zijn baan bij een gevangenis kwijtgeraakt, omdat hij in een preek zonde en genade benoemde. Tot die conclusie kwam de Britse raad van beroep voor werknemers, de Employment Appeals Tribunal, vorige week.

Redactie kerk
18 March 2016 18:09Gewijzigd op 16 November 2020 02:17
Luchtfoto van een Britse gevangenis. beeld Andreas Praefcke / Wikimedia
Luchtfoto van een Britse gevangenis. beeld Andreas Praefcke / Wikimedia

Christian Concern, een Britse organisatie die opkomt voor christenen in het seculariserende Engeland, stelde woensdag dat door de uitspraak censuur voor predikanten dreigt, omdat ze mogelijk niet meer onbekommerd kunnen preken vanuit de Bijbel. „Bovendien kunnen gevangenen de mogelijkheid verliezen om, als ze achter de tralies zitten, tot geloof te komen en hun leven een andere wending te geven.”

Ds. Barry Trayhorn, voorganger van een pinkstergemeente, werd ontslagen nadat hij in mei 2014 in een kerkdienst in een gevangenis 1 Korinthe 6:9-11 citeerde. Daarin staat onder meer dat onrechtvaardigen het Koninkrijk van God niet zullen beërven, en wordt een opsomming gegeven van zonden, waaronder diefstal, homoseksuele verhoudingen en overspel. Tegelijk vervolgt het Bijbelgedeelte dat sommigen van degenen die ooit in deze zonden leefden, geheiligd en gerechtvaardigd zijn in de Naam van de Heere Jezus en door de Heilige Geest.

Wonder

Trayhorn was bij de gevangenis bij Cambridge in dienst als tuinman, een functie die hij vervulde naast zijn predikantschap in een pinkstergemeente. Op uitnodiging van de gevangenispredikant leidde hij af en toe ook kerkdiensten in een gevangenis waar zedendelinquenten zijn opgesloten. „Ik heb gesproken over het wonder van Gods liefde en de vergeving die via Jezus komt tot ieder die zijn zonden erkent en belijdt. Ik heb erbij gezegd dat ikzelf de meest verdorven zondaar ben die ik ken”, zo liet Trayhorn weten via Christian Concern.

Nadat er klachten kwamen over de preek werd Trayhorn berispt en moest hij ontslag nemen. De voorganger legde de kwestie voor aan de tuchtrechter. Hij kreeg daarbij juridische hulp van Christian Concern.

De raad van beroep voor werknemers bepaalde vorige week donderdag dat Trayhorn niet gediscrimineerd is op basis van zijn godsdienst, maar „vanwege de manier waarop zijn boodschap is ontvangen.” Volgens de beroepsraad sprak Trayhorn zo nadrukkelijk over Gods vergeving dat „hij daarbij geen rekening hield met de bijzondere omstandigheden van de kerkgangers in de gevangenis.”

Alarmerend

De ontslagen prediker noemt het oordeel van de raad alarmerend, omdat het is gebaseerd op het effect dat zijn boodschap heeft. „Degenen die aanwezig zijn bij de kerkdienst doen dat vrijwillig, om God te dienen en om te leren wat de Bijbel zegt. Ze weten dat de Bijbel bepreekt wordt.”

Woordvoerder Andrea Williams van Christian Concern vindt dat parlementsleden en kerkleiders in actie moeten komen tegen de beslissing van de beroepsraad. „We zien iedere maand weer dat er sprake is van een systematische marginalisatie van christenen in het publieke leven.” Ze vreest dat selectieve toepassing van de in 2010 ingevoerde wet voor gelijke behandeling het voor christenen in het Verenigd Koninkrijk steeds moeilijker zal maken om op hun werk uit te komen voor hun levens­overtuiging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer