Rechtbank stelt Urker vissorteerders in gelijk
LELYSTAD. Visveiling Urk moet het sorteren van vis weer laten uitvoeren door de Combinatie van Vissorteerders. Dat heeft de voorzieningenrechter woensdag bepaald in het kort geding dat door de combinatie tegen de visafslag was aangespannen.
De verplichting geldt zolang het geschil tussen de veiling en de combinatie niet is opgelost via een arbitrage of bodemprocedure via de rechtbank, of dat de twee partijen alsnog in onderling overleg tot overeenstemming komen.
De visafslag heeft sinds begin februari eigen sorteerders aangetrokken. Die zijn in dienst van een daarvoor opgerichte stichting, de Stichting Isla. De afslag moet toestaan dat deze sorteerders, als ze dat wensen, voorlopig via de combinatie aan het werk gaan. Zij moeten bovendien dezelfde –in veel gevallen hogere– vergoeding krijgen als de sorteerders van de combinatie.
De rechter heeft verder bepaald dat alle door de sorteerders van de combinatie uit te voeren werkzaamheden door de afslag betaald moeten worden „op de wijze zoals dit gebruikelijk was vóór 1 januari 2016”. De hoogte van de vergoeding blijft zoals die voor die datum was.
Jan Rein de Wit, woordvoerder van de combinatie, zegt in een eerste reactie „zeer dankbaar” te zijn. „Onze bestuursleden zijn in de Urker gemeenschap afgeschilderd als personen die koste wat kost het onderste uit de kan willen halen. Nu is wel duidelijk dat de zaak heel wat ingewikkelder ligt dan velen denken.”
Bij de combinatie zijn volgens De Wit zo’n 140 sorteerders aangesloten. Ongeveer vijftig van hen hebben inmiddels een contract bij Isla getekend. Daarnaast heeft Isla ook nieuwe sorteerders binnengehaald.
De Wit hoopt dat ‘zijn’ sorteerders vrijdag of uiterlijk maandag weer aan het werk kunnen. Vrijdag en maandag zijn de drukste dagen op de Urker visafslag. Dan wordt de vis geveild van de kottervloot die door de week op zee is. De vis wordt op vrijdag en zaterdag per vrachtwagen vanuit diverse Noordzeehavens naar Urk gebracht.
Directeur Teun Visser van Visveiling Urk wil de uitspraak eerst bestuderen voordat hij met een reactie komt.
Vissorteerders hebben in Urk al decennialang een min of meer zelfstandige positie. Zij zijn niet bij de afslag in loondienst maar worden –formeel in opdracht van de vissers– ingehuurd op het moment dat er vis gesorteerd moet worden. De combinatie behartigt hun belangen. De laatste maanden liggen Visveiling Urk en de combinatie openlijk met elkaar overhoop. Vorige maand kwam het tot een breuk.
Aanleiding voor het conflict is de aanschaf van een sorteermachine door de afslag. Die moet de sorteerkosten drukken en de concurrentiepositie van de afslag verbeteren. De machine –kosten 3 miljoen euro– staat er inmiddels, maar draait ondanks een uitgebreide testfase nog niet naar behoren. De peken vrezen dat zij op hun beloning worden gekort, zo betoogden zij vorige week tijdens de behandeling van het kort geding in Lelystad. Zij willen bovendien vasthouden aan de gunstige fiscale positie die zij, als niet-werknemers, altijd hadden.
Visveiling Urk is met stip de grootste visafslag van Nederland. De omzet bedroeg afgelopen jaar ruim 100 miljoen euro. Belangrijkste vissoorten voor de Urker afslag zijn schol en tong.