Senaat akkoord met aangepaste Mediawet
DEN HAAG (ANP). De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). Desondanks treedt een groot deel van de nieuwe wet nog niet in werking. Dit onderdeel moet Dekker van de Senaat eerst nog wijzigen.
Hij gaat dat doen met een aanvullende wet, die eerst weer door beide Kamers moet worden goedgekeurd. Voor de zomer zal hij het voorstel indienen.
Hoewel de hele Senaat niet blij was met deze opmerkelijke procedure zijn VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de onafhankelijke OSF voor. Tegen waren CDA, SP, PVV, 50PLUS en de Partij voor de Dieren. In een hoofdelijke stemming werden het 39 voor- en 30 tegenstemmen.
De tegenstanders hekelden zowel de inhoud van de wet als de gevolgde procedure, die volgens enkele staatsrechtgeleerden in strijd is met de Grondwet. Dekker had volgens hun zijn hele wet eerst helemaal moeten herzien en dan weer door beide Kamers moeten loodsen. Volgens de SP kan de Senaat eigenlijk niet stemmen over een wet die er nog niet is.
De nieuwe wet houdt onder meer in dat programma’s gericht moeten zijn op informatie, cultuur en educatie. Er komt meer sturing door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en externe producenten krijgen ook toegang tot het omroepbestel. Bestuurders en toezichthouders worden op een andere manier benoemd. Op deze punten moet Dekker nu eerst nog gaan schaven.
De staatssecretaris vindt dat zijn te wijzigen wet straks geen slap aftreksel wordt van zijn oorspronkelijke plannen. „De kern van de wet staat nog steeds overeind. Het bestel wordt slagvaardiger, opener en meer onderscheidend”, zei Dekker na de stemmingen.
Het deel over de regionale omroepen wordt wel van kracht. Zoals Dekker wilde, kunnen zij nu doorgaan met reorganiseren en bezuinigen.