Cultuur & boeken

Bundel verhalen voor Goede Vrijdag en Pasen

Prachtig idee om elkaar tijdens deze dagen een verhaal voor te lezen. Het effect ervan kan eigenlijk niet overschat worden. Rond Kerst is het moeilijk om een keus te maken, maar met Goede Vrijdag en Pasen is dat een ander geval.

Willy Wouters-Maljaars
14 March 2016 16:23Gewijzigd op 16 November 2020 02:09
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

Bij uitgeverij De Banier verscheen een bundel verhalen voor deze tijd; een geweldig idee. Bekende auteurs zoals Janny den Besten, Magda Blonk, Diny van Leeuwen, Maarten Brand, Lijda Hammenga en Leendert van Wezel hebben een verhaal geschreven voor deze bundel. De verhalen zijn afwisselend geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en voor volwassenen.

Maarten Brand schreef een verhaal over Hans, een ventje van 9 jaar dat zijn leerkrachten veel werk bezorgt. Of misschien kunnen we beter zeggen dat zijn ouders hem veel ballast hebben bezorgd. Hans voelt zich onveilig in deze wereld en vertrouwt niets en niemand. Wat is het mooi dat hij een echt mens ontmoet van wie de handen wel te vertrouwen zijn. En die doorverwijzen naar de altijd Trouwe.

In Magda Blonks verhaal denkt meneer Van ’t Sas meer in z’n mars te hebben dan zijn suffe zwagers en zussen. Hij gaat prat op z’n glorieuze zaak en carrière. Als hij er tegenaan loopt dat de dag maar 24 uur heeft, besluit hij apart van z’n gezin te gaan wonen om tijd te winnen. En dan slaan de stoppen door en blokkeert het kruis zijn weg. Gelukkig is er een weg terug.

Eline Hoogendoorn schetst een vrouw die ongehuwd zwanger werd en nu alleen met haar zoontje woont. Onzeker zoekt ze een weg door het leven. Ze is op haar hoede voor vrouwen met een vriendelijk ”vernisje”, vult gedachten van andere mensen in en is snel van haar stuk. De liefde van een collega en van haar zoontje werken helend.

Hermineke is een vrouw met een beperking die niet in staat is haar boodschap duidelijk te maken aan de caissière. Ze voelt zich een loser, ongeschikt voor dit leven. De plotselinge flashmob ”Zo lief had God de Vader ons…” laat haar zien dat die boodschap niet alleen bedoeld is voor slimmere mensen. Janny den Bestens verhaal met de haar kenmerkende voorzichtige stijl van schrijven, treft.

Martine de Wit neemt als hoofdpersoon de studente Thirze, die tijdens het werken aan haar scriptie bestanden kwijtraakt en de tijdslimiet niet haalt. Ze neemt niemand in vertrouwen, werkt dag en nacht door en ziet door een foutieve noodgreep de gewilde baan aan zich voorbijgaan. Haar ouders blijven haar steunen en wijzen op de Borg Die niet tekortkwam.

Diny van Leeuwen laat ons de wereld zien vanuit het perspectief van een demente man. Alles is verwarrend, telkens nieuw en lawaaierig. Totdat hij ineens het paasevangelie herkent en blij een lied uitspreekt en de inhoud ervan beleeft. Hij weet van Wie hij is. Geluksmoment.

Liva zit nog op school als ze merkt dat ze zwanger is. De ouders van haar vriend doen verwoede pogingen om hem bij haar weg te houden, zodat de ongewenste ‘hobbel’ in zijn carrière onzichtbaar zal blijven. Maar ze rekenen buiten de waard.

In Leendert van Wezels verhaal moet een christelijke werknemer wijken voor de autoritaire baas. ”Weg met Hem”. De Bijbelse symboliek is duidelijk aanwezig in dit verhaal. De figuren Judas, Herodes, Pilatus en Jezus passeren in je gedachten, maar het verhaal is wel snel opgebouwd en afgewerkt.

Er zijn meer verhalen in de bundel die zich goed lenen om (voor) te lezen. Ik ga er geen kritische literaire meetlat naast leggen, want de opbouw en de stijl van de verhalen zijn heel verschillend en soms is de link met Pasen moeilijk te zien. En de goede afloop is veelvuldig aanwezig. In Arna van Deelens verhaal voelt het lam de liefde van zijn baas zo sterk dat hij vrijwillig zijn kop op het offerblok legt. Misschien ligt het dan aan mijn karakter, maar het laten zien van meer weerstand is realistischer. Hoewel ik er meteen mee instem dat het anders wordt als je Hem ziet. De verhalen laten hier allemaal een kant van zien. Voor lezers en luisteraars zal dit een genoegen zijn.


Boekgegevens

”Teken van leven. Nieuwe verhalen voor Goede Vrijdag en Pasen”, Janny den Besten e.a.; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2016; ISBN 978 94 6278 633 2; 189 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer