Economie

Kritiek op ECB-beleid: Zuid-Europa lacht, wij mogen betalen

DEN HAAG. Ja, natúúrlijk, de Europese Centrale Bank opereert volstrekt onafhankelijk van de politiek. Maar nu ECB-president Draghi zijn mandaat steeds verder oprekt, verder dan menigeen ooit voor mogelijk hield, zwelt ook onder politici de kritiek aan over zijn beleid.

Marcel ten Broeke
11 March 2016 20:19Gewijzigd op 16 November 2020 02:06
Draghi. beeld EPA
Draghi. beeld EPA

Waren het de afgelopen weken al de Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN AMRO die klaagden over het ECB-beleid, donderdag voegden ook Nederlandse politici zich in dit koor.

Spaarders zuchten onder het ultralagerentebeleid van de ECB, evenals pensioenfondsen, verzekeraars en in toenemende mate ook de banken. Toch gaf Mario Draghi de renteknop donderdag weer een nieuwe slinger naar beneden. „Onverantwoord”, stelde CDA-leider Buma ferm. Volgens hem wordt door het ECB-beleid „de duurste zeepbel uit de Europese geschiedenis” alleen maar verder opgeblazen. „Er wordt 80 miljard euro per maand in de economie gepompt. Zuid-Europese landen met hoge schulden kunnen nu gratis lenen en Nederlandse spaarders en gepensioneerden betalen de rekening. Dit leidt tot lagere pensioenen en het einde van rente op de spaarrekening.”

De VVD stelde donderdag eveneens „knarsetandend” naar het ECB-besluit te hebben gekeken en ook voor de staatkundig gereformeerden is de maat vol.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf noemt het beleid van Draghi zelfs „levensgevaarlijk.” De economie oppompen terwijl er geen reële basis onder ligt, leidt volgens hem tot brokken. „Zuid-Europa lacht in haar vuistje, maar wij betalen de rekening. Dat geldt met name voor spaarders en gepensioneerden. Hiermee stimuleer je dat iedereen geld over de balk gaat gooien.”

Ook Nout Wellink, van 1997 tot 2011 president van De Nederlandsche Bank (DNB), heeft geen goed woord over voor het ECB-besluit.

Hoewel voormalig centraal bankiers er een handje van hebben pas ná hun ambtstermijn zeer strikt in de leer te worden, is de felheid van Wellinks kritiek niettemin opvallend. Hij sprak donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur van „een sprong in een zwart gat waarvan niemand weet hoe daar straks weer uit te geraken.” Ook vergeleek hij het ECB-beleid met dat van kamikazepiloten. „Dit heeft elementen van kamikazegedrag. Er wordt één doel gedefinieerd, 2 procent inflatie, en alle neveneffecten worden vergeten. Zoals dat het financiële markten ontregelt, spaarders benadeelt en de verdienmodellen van pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen onderuit haalt.”

Op de vraag hoe bezorgd hij is op een schaal van 1 tot 10, antwoordt Wellink met „9. De ECB gaat veel te ver.” Hoewel Draghi aangeeft deflatie te willen bestrijden, vreest Wellink voor hyperinflatie: een waardevermindering van geld. „Als je zo massief geld injecteert in de economie, dan komt er een moment dat de inflatie niet meer onder controle is te houden. Dat kan een paar jaar duren, maar ik verwacht een inflatiegolf. Sommigen willen dat ook, omdat dit voordelig is voor schuldenaren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer