Topinkomens blijven fors stijgen
De grote bedrijven blijven hun topmensen forse extra beloningen toekennen. De jaarverslagen van mediaconcern VNU en van uitzendorganisatie Randstad leverden daar maandag weer voorbeelden van.
VNU-bestuurslid Michael Connors heeft vorig jaar een beloning van 8 miljoen dollar ontvangen (6,5 miljoen euro) voor zijn rol in de overname van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Ac Nielsen in 2001. Naast zijn beloning verdiende de Amerikaan, inclusief jaarlijkse bonus en pensioenvoorziening ruim 1,2 miljoen dollar (999.394 euro), blijkt uit het jaarverslag.
Topman B. Noteboom van Randstad kreeg vorig jaar 22,6 procent meer loon. Inclusief bonussen en pensioenbetalingen ontving hij 547.000 euro, tegen 446.000 euro in 2002. Noteboom kreeg meer loon omdat hij in maart vorig jaar officieel voorzitter werd van het bestuur, aldus een woordvoerder van Randstad. Voorheen was Noteboom gewoon lid van de raad van bestuur.
Ook bestuurder R. van de Kraats zag zijn inkomen fors stijgen. Hij kreeg er 21,8 procent bij en ontving 459.000 euro. Van de Kraats trad in september 2001 toe tot het bestuur. Volgens de woordvoerder was zijn loon toen relatief laag en moest het worden opgetrokken.
De stijging van de topinkomens is vakbonden, pensioenfondsen en de politiek al een tijd een doorn in het oog. Zo bleek onlangs dat topman E. Kist van bankverzekeraar ING een inkomenssprong van 60 procent heeft gemaakt. Vorige week werd bekend dat de bonussen van de top van Philips dit jaar verdrievoudigen.
Ook in Duitsland is beroering ontstaan over de hoge salarissen voor de top van het bedrijfsleven. Deutsche Telekom heeft besloten dat de leden van de directie niet langer opties krijgen als onderdeel van hun resultaatafhankelijke beloning. Topman KaiUwe Ricke verdiende vorig jaar een basissalaris van 1,25 miljoen euro. Daar kwam een variabele beloning van 1,37 miljoen euro bovenop.
Ook bij olieconcern Shell is onrust ontstaan over de beloning, omdat het Nederlandse personeel dat niet onder de nieuwe CAO valt meer loonsverhoging krijgt dan de mensen die er wel onder vallen. „Reken maar dat wij dit volgend jaar terughalen bij onderhandelingen voor een nieuwe CAO”, aldus vakbondsbestuurder E. Schellenberg.
Het gaat om de eenmalige, niet structurele, uitkering. De personeelsleden die onder de CAO vallen, krijgen 2,5 procent extra. De mensen die daar niet onder vallen, krijgen 3,5 procent. Verder krijgt deze groep ook nog eens een hogere bonus. De groep bestaat uit leidinggevenden bij productielocaties en de mensen op het hoofdkantoor.
De vakbondsbestuurder vindt het niet slim van Shell om dit te doen. „Multinationals halen wel vaker van dit soort trucs uit. Zo trekken ze de integriteit van de vakbond bij het personeel in twijfel.”
Het kostte de vakbonden drie maanden om uiteindelijk in januari een nieuwe CAO af te sluiten. „Als we hadden geweten dat Shell aan de ene groep meer zou betalen dan aan de ander, dan hadden we er rekening mee gehouden. Het verschil gaan we bij de volgende onderhandelingsronden terughalen. Dat komt boven op de dan gestelde looneis.”
Shell verwijt de bond dat die uit het hele pakket arbeidsvoorwaarden alleen dit ene element haalt. „Dat is niet correct. Je moet naar het hele pakket kijken”, aldus een Shell-woordvoerder. „Er zitten wel meer verschillen in. Het aantal adv-dagen is voor werknemers die onder de CAO vallen vijftien. Voor werknemers die er niet onder vallen elf.”