Boeren in de knel door leasebeperking
Boeren raken in de knel door de nieuwe regeling die verbiedt een groot gedeelte van het melkquotum te verpachten.
De stichting Handen af van Melkleasen heeft daarom een kort geding tegen minister Veerman van Landbouw aangespannen om de regeling terug te draaien. Dat heeft advocaat S. Evers namens de 300 leden van de stichting maandag bevestigd.
Quotumeigenaren kunnen nu nog al hun melkquotum door een ander laten ”volmelken”. Per 1 april mag echter maximaal 30 procent worden ”verleast” en moet ten minste 70 procent door de eigen koeien worden geproduceerd. „Sommige boeren hebben bijna geen productiecapaciteit, dus zij kunnen helemaal niet 70 procent van het quotum volmelken”, aldus Evers.
Volgens Evers zien sommige boeren het zogenoemde verleasen van quotum als een volwaardige inkomstenbron. „Er zijn boeren die arbeidsongeschikt zijn. Die zijn in grote mate afhankelijk van verleasen”, zo stelt de raadsvrouw. Een ander punt van discussie is het schrappen van een overgangsregeling die minister Veerman had toegezegd. Deze zou boeren de tijd geven hun bedrijfsvoering aan te passen. „Nu zegt hij daarvan terug te komen onder druk van Brusselse regelgeving”, aldus Evers. Zij ziet ruimte in de Europese regels om minimaal tot een overgangsregeling van drie jaar te komen.
Volgens een woordvoerder van het ministerie is die ruimte er niet. „Deze regeling is vorig jaar expliciet in de Europese verordening opgenomen”, aldus de woordvoerder. Hij stelt ook dat quotumeigenaren die dit jaar te weinig zelf melken hun quotum terug krijgen als ze volgend jaar wel aan de regels voldoen. Zo niet, dan gaat het niet volgemelkte quotum naar de nationale reserve. „Basisgedachte is dat quotum bij de actieve producenten moet liggen”, aldus de woordvoerder.
Landbouworganisatie LTO staat achter het ministerie. „Leasen was ooit bedoeld voor boeren die incidenteel overproduceerden en niet als inkomstenbron. Een Duitse rechter heeft in een uitspraak die 70-30-verhouding kunnen hardmaken. Dus ik geef de stichting weinig kans”, aldus voorzitter S. Schenk van LTO Rundveehouderij.
De datum van het kort geding bij de rechtbank in Den Haag is nog niet vastgesteld.