Buitenland

D-Day om Brexit te vermijden

BRUSSEL (ANP). Weet Groot-Brittannië betere voorwaarden voor het lidmaatschap van de Europese Unie eruit te slepen zonder morren van de andere 27 EU-landen? Daar draait het om donderdag en vrijdag tijdens een top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU in Brussel. Komt er een deal, dan moet daarmee een vertrek van het land uit de unie, Brexit genaamd, zijn vermeden.

17 February 2016 19:02Gewijzigd op 16 November 2020 01:31

De Britse premier David Cameron wil dat zijn land alleen EU-lid blijft als een flink aantal hervormingen plaatsvindt. Als hij dat voor elkaar krijgt, zal hij campagne voeren vóór lidmaatschap in een nog af te kondigen referendum, waarschijnlijk later dit jaar.

Cameron wil onder meer voorkomen dat niet-eurolanden nadelige effecten ondervinden van besluiten van de eurozone. Ook wil hij het voor andere EU-burgers moeilijker maken om een beroep te doen op het Britse socialezekerheidssysteem. Daarnaast wil hij minder Brusselse dictaten en regels.

De onderhandelingen moeten „juridisch bindende en onomkeerbare” teksten opleveren. Een „crisiscentrum vol juristen” staat dan ook klaar om de leiders te assisteren.

„Garanties dat er een deal komt, zijn er nog niet”, stelde EU-president Donald Tusk nog aan de vooravond van de top. Hij riep de leiders dan ook op „constructief” te zijn. Tusk streeft er na „deze week” een deal te sluiten.

Alle afspraken gaan overigens pas in als de Britten uiteindelijk voor het lidmaatschap stemmen. En ook dan pas zal het proces beginnen om Europese wetten aan te passen.

De top buigt zich ook over het migratievraagstuk, maar nieuwe besluiten over de aanpak van deze crisis worden niet verwacht. Eerst moeten onder andere de afspraken met Turkije concrete resultaten opleveren. Turkije kan onder meer rekenen op geld mits het de grens met Griekenland potdicht houdt.

Tijdens overleg donderdagochtend in Brussel waar ook premier Mark Rutte én voor het eerst ook de Franse president Francois Hollande aanschuiven, zal hierover worden gesproken. Evenals over het opnemen van Syrische vluchtelingen die in Turkse opvangkampen zitten.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu zou ook komen, maar in verband met de aanslag in Ankara woensdag heeft hij zijn reis afgezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer