Economie

Slechte wifi nieuwbouwhuis: oplossing via stopcontact

Je verhuist naar een nieuwbouwhuis. Je meldt je aan voor elektriciteit en –net zo vanzelfsprekend– je regelt wifi. Maar werkt de stroom direct van schuur tot zolder, een draadloze internetverbinding installeren heeft wat meer voeten in de aarde.

Wim Pekaar

16 February 2016 08:10Gewijzigd op 16 November 2020 01:28
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

KPN belooft „razendsnel internet” met een glasvezelverbinding. Binnen een kwartier is de installatie door een monteur geregeld. De verbinding werkt en alles is netjes weggewerkt in de meterkast. Iedereen blij.

De monteur is echter nog maar net de deur uit, als blijkt dat het signaal van de draadloze verbinding alleen rond de meterkast optimaal is. In de woonkamer wordt het bereik al minder en op de eerste verdieping valt de verbinding zelfs helemaal weg. Om nog maar te zwijgen over het bereik op zolder of in de tuin.

Dit verhaal versturen vanuit de studeerkamer op de eerste verdieping gaat dan ook niet lukken. Een mogelijkheid is om een kabel van de router in de meterkast naar de studeerkamer te laten lopen, maar dat lost het probleem niet voldoende op. Ook de smartphone en de tablet moeten in het hele huis over wifi kunnen beschikken.

Isolatie

Een zoektocht op internet leert dat meer mensen met dit probleem kampen. Door de goede isolatie in nieuwbouwhuizen dringt het wifisignaal bijzonder slecht door vloeren en muren. De meterkast is een slechte plek om de router op te hangen. Het wifisignaal zendt vaak een groot deel van zijn stralen de verkeerde kant op, bijvoorbeeld richting de straat. Maar een kabel door de hal naar een router in het trapgat is geen gezicht. Er moet een betere oplossing zijn.

Voor routers met een antenne is er een goedkope oplossing. Diverse instructiefilmpjes op YouTube leggen het uit. Snijd een blikje open zodat er een kleine schotelantenne ontstaat. Plaats dit zo rond de antenne van de router dat het signaal alleen de goede kant op gaat. Behalve een snee in de vinger levert het echter weinig op. Op de studeerkamer valt het signaal nog steeds weg.

De helpdesk van KPN herkent het probleem. Toch wordt er eerst voor de zekerheid nagegaan of er niet meerdere draadloze netwerken uitzenden op hetzelfde kanaal. Een zogenaamde speedtest meldt dat de snelheid in de woonkamer de beloftes waarmaakt. Het signaal vanaf de router in de meterkast is echter beperkt, zo luidt de conclusie.

Drie opties

Er is een aantal mogelijkheden om het wifisignaal verder te laten reiken. De eerste mogelijkheid is door middel van een wifiversterker. Dit apparaat, aan te sluiten op een stopcontact, pikt het wifisignaal op en versterkt het. Een goedkope, eenvoudig aan te sluiten oplossing met een groot nadeel: de snelheid van het doorgegeven signaal is laag. Deze optie wordt meteen afgeschreven, omdat in een vorig huis de frustratie over de snelheid van de verbinding met een wifiversterker groot was.

Een zogenaamd accesspoint is de meest stabiele manier om wifi in een afgelegen ruimte te krijgen. Een kabel loopt vanaf de router in de meterkast naar het accesspoint, dat eruitziet als een modem. Dat betekent de aanschaf van een lange kabel, en het trekken van die kabel naar de ruimte waar het accesspoint komt te hangen. Dit is niet de goedkoopste en de makkelijkste oplossing, maar wordt over het algemeen wel gezien als de beste.

De derde optie is de aanschaf van een powerline-adapter. Deze is gemakkelijk aan te sluiten. Van de twee geleverde adapters wordt er een in het stopcontact bij de router geplaatst, met een kabel naar de router. De andere adapter komt in een stopcontact in de ruimte waar wifi gewenst is. Omdat het signaal via het elektriciteitsnetwerk loopt, is er geen kabel naar de eerste verdieping nodig. De tweede adapter kan overal waar wifi nodig is, of het nu de zolder is of de tuin, geplaatst worden. Dit geeft de doorslag om voor deze optie te kiezen.

Proef op de som

Al voor een paar tientjes is een powerline-adapter te koop. Het Chinese TP-Link biedt een wat duurder model dat het in tests uitstekend doet. Als de pakketbezorger de volgende dag aanbelt, is de nieuwsgierigheid groot. Dringt het wifisignaal met deze adapters wel door nieuwbouwmuren?

Het beloofde ”plug & play” van de verpakking blijkt veel te optimistisch. Dan maar stap voor stap de uitgebreide handleiding volgen.

Om niet telkens over te hoeven schakelen naar het nieuw gemaakte netwerkje tussen de twee adapters is met een druk op de knop het bestaande wifinetwerk te klonen. Het is zelfs mogelijk om de nieuwe verbinding apart te beveiligen.

Als alles volgens de aanwijzingen is ingesteld en aangesloten, blijkt het netwerk wel beschikbaar, maar lukt het niet verbinding te maken. De bekende truc onder computertechneuten blijkt te werken: stekker van de adapter eruit en er weer in. Het werkt! Met alle apparaten op de hele bovenverdieping prima ontvangst, en zelfs op de zolder goed bereik.

Geslaagd dus, deze powerline-adapter. Wie op zoek is naar een betaalbare manier om wifisignalen in huis te verbeteren, kan hiermee prima uit de voeten.

Meer over
Digitale media

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer