Overheid steekt geen geld in aanleg glasvezel
De overheid gaat niet investeren in een breedbandinfrastructuur, zoals glasvezel. Dat heeft Mark Frequin, directeur post en telecommunicatie van het ministerie van Economische Zaken verklaard.
Momenteel woedt een heftige discussie over de aanleg van een glasvezelnetwerk enerzijds en het opwaarderen van coaxkabels anderzijds. Frequin vindt niet dat de overheid zich in die discussie moet mengen. Het is eerder een zaak voor marktpartijen. KPN noemt deze benadering „een gemiste kans.” Vecai, de branchevereniging voor kabelbedrijven, is juist blij met deze uitspraak.
Telecomconcern KPN is bezig met een project over de aanleg van glasvezel, onder de codenaam Deltaplan Glas. Glasvezel biedt gebruikers de mogelijkheid heel snel te internetten. Ook telefonie, televisie en radio lopen over deze infrastructuur.
„Dit is geen verstandig standpunt van de overheid”, zegt een woordvoerder van KPN. Diverse steden, zoals Eindhoven en Amsterdam, zijn bezig met projecten met glasvezel. „De toekomst ligt in glas en het lijkt me verstandiger om dat vanuit de overheid te coördineren.”
Volgens de woordvoerder is het voor KPN te duur om zelfstandig een volledig dekkend netwerk aan te leggen. „We spreken dan toch al snel over 10 miljard euro, minstens.” In mei doet het telecomconcern nadere uitspraken over de plannen met betrekking tot Deltaplan Glas.
De Vecai noemt de uitspraak van Frequin juist goed voor de kabelbranche. „De consument is gebaat bij concurrentie tussen verschillende infrastructuren”, zegt directeur Rob van Esch. Momenteel is internet mogelijk over de telefoonlijn (met telefoontikken, isdn en adsl) en via de kabel. PvdA’er Martijn van Dam vermoedt dat KPN erg aandringt op geld vanuit de overheid voor glasvezel, omdat de capaciteit voor de koperkabel bijna het maximum heeft bereikt.
Verscheidene kabelbedrijven zijn bezig met proeven om de snelheid flink te verhogen. Kabelbedrijf Cai Westland biedt vanaf maandag zelfs kabelinternet aan met een snelheid van 100 Mb. De gemiddelde snelheid voor breedbandinternet is momenteel iets minder dan 2 MB. Van Esch snapt daarom niet waarom bedrijven haast willen maken met de aanleg van glasvezel. „Met de opwaarderingen kan de huidige kabelinfrastructuur nog minstens tien jaar vooruit.”
Van Dam meent dat de overheid de regie moet houden over de aanleg van glasvezel.„Het is niet de bedoeling dat vijf verschillende partijen de grond openbreken om glasvezelkabels te leggen.”