Cultuur & boeken

Explosies in je mond

Titel:

13 February 2002 10:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:25

”Hot & Spicy”
Auteur: Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley en Paul Løwe
Uitgeverij: Schuyt & Co, Haarlem, 2001
ISBN 90 6097 578 2
Pagina’s: 160
Prijs: € 18,95. Hoewel de samenstellers van ”Hot & Spicy” geen gerechten beloven „die er onschuldig uitzien maar een moordaanslag op uw tong blijken te zijn”, presenteren zij desondanks een pittig kookboek. Het trendy vormgegeven en handige ”Hot & Spicy” is bedoeld voor gevorderde koks.

Wie van pionieren in de keuken houdt en een flinke hoeveelheid kruiden niet uit de weg gaat, kan met ”Hot & Spicy” goed uit de voeten. Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley en Paul Løwe zijn met hun recepten uit op een „nieuwe wereld van geur, kleur en smaak.” Ze geven meteen toe dat veel ingrediënten niet bepaald alledaags zijn, maar zeggen dat het meeste wel te koop is. Daarbij kun je de kanttekening plaatsen dat je dan wel in de buurt van een goedgesorteerde supermarkt moet wonen. De meeste plaatselijke winkeliers verkopen geen verse mozzarella of koriander - en die worden meer dan eens toegepast bij de mediterrane en exotische gerechten.

De auteurs vragen „een beetje kennis en zoveel training als uw maag kan verdagen”, waarbij duidelijk wordt dat sommige gerechten kleine explosies in mond en maag veroorzaken.

Het handige, in ringband uitgevoerde kookboek heeft kruiden als basis voor de recepten. Knoflook, familie van prei en ui en verwant aan het populaire sjalotje, ligt ten grondslag aan de eerste serie gerechten. Dat „zonder knoflook de wereld blijft stilstaan” is een uitspraak waar je fronsend overheen moet lezen. Wel is knoflook in veel gerechten het summum van smaak. Wie durft, kan zich dus wagen aan gegrilde tortilla’s met krab, auberginerolletjes met knoflook of biefstuk met pesto.

Andere recepten zijn op basis van verse pepers, gembers en specerijen. Het uitdagende kookboek biedt behalve recepten met vlees ook recepten met vissoorten, zoals zwaardvis, scampi of krab. Verder is het aan te raden om olijfolie en balsamico-azijn in huis te hebben. Het valt op dat bij een avocadosaus geen suggestie staat voor een bijpassend gerecht.

Kortom, laagdrempelig kun je ”Hot & Spicy” niet noemen. Wel kleurig, voorzien van prachtige foto’s en met een heldere, bondige receptuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer