Lacoste ruziet over krokodillenlogo
Het Franse kledingmerk Lacoste lijkt onlosmakelijk verbonden met zijn overbekende handelsmerk: het groene krokodilletje. Lijkt, want een rechter in de Chinese stad Shanghai heeft Lacoste verboden het logo daar nog langer te gebruiken.
De Lacoste-truitjes zijn over de hele wereld bekend, niet alleen door de krokodil maar misschien nog wel meer door de handel in nagemaakte exemplaren. Nu heeft een Chinese rechter bepaald dat het Lacoste zelf is die de poloshirts namaakt.
De rechter deed uitspraak in een zaak waarin de Franse kledingfabrikant en een bedrijf uit Singapore tegenover elkaar stonden. Dat bedrijf maakt net als Lacoste poloshirts en naait er ook een krokodil op. De vraag was nu welke onderneming dat in China mag doen. De rechter besliste in het nadeel van de Fransen.
Lacoste moet van de rechter in het openbaar zijn verontschuldigingen aanbieden en het bedrijf uit Singapore een schadevergoeding van 1 dollar betalen. De Franse kledingfabrikant heeft besloten de uitspraak aan te vechten in hoger beroep. Op die manier hoopt het bedrijf te voorkomen dat het marktaandeel in China kwijtraakt.
Het bedrijf uit Singapore heet Crocodile International. De onderneming zegt het handelsmerk al sinds 1947 te gebruiken en meent dat Lacoste helemaal niet het recht heeft dat ook te doen. Lacoste spreekt dat tegen. Het bedrijf vroeg in 1995 in Shanghai een registratie aan voor zijn eigen cosmeticalijn. De aanvraag voor die registratie loopt echter nog en daar draaide het geschil in feite om.
De advocaat van Crocodile International zegt tevreden te zijn met de uitspraak, die „in overeenstemming is met het Chinese recht.” De twee bedrijven voeren elders in de wereld vergelijkbare juridische gevechten. Een woordvoerder van Lacoste benadrukte dat de uitspraak alleen betrekking heeft op het gebruik van het krokodillenlogo in China.
De woordvoerder zei verder dat Crocodile International lang niet de enige is die krokodillen op truitjes naait. Er zijn volgens hem zo’n 150 merken waarbij hetzelfde gebeurt. Als dat zo doorgaat, kunnen we in China wel inpakken, liet hij weten.