Harderwijker bouwt vakantiebungalows in Tsjechië

Hij is Harderwijker, maar voelt zich inmiddels een beetje Tsjech onder de Tsjechen. Ard-Jan Gijsbertsen, toeristisch ondernemer met een groot hart voor bouwkunde, ging Nederlandse vakantiegangers voor in het vroegere Oostblokland.

26 March 2004 17:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:05
Ard-Jan Gijsbertsen is een toeristisch ondernemer met een groot hart voor bouwkunde. In Noord-Tsjechië is hij bezig met het opzetten van een bungalowpark. Momenteel variëren de prijzen -inclusief grond- van 125.000 tot 250.000 euro. „Dan praat je over f
Ard-Jan Gijsbertsen is een toeristisch ondernemer met een groot hart voor bouwkunde. In Noord-Tsjechië is hij bezig met het opzetten van een bungalowpark. Momenteel variëren de prijzen -inclusief grond- van 125.000 tot 250.000 euro. „Dan praat je over f

”Arcadian”, vertelt een bord in de besneeuwde wereld net buiten het dorpje Stupna. De naam verwijst naar het vakantiepark erachter. De twintig vrijstaande huizen lijken in het glooiende landschap te zijn gestrooid. „Bewust, ja. We willen geen kopie van bijvoorbeeld Center Parcs zijn. De sfeer en de uitstraling moeten passen bij de omgeving.”

Gijsbertsen kwam via zijn moeder in aanraking met Tsjechië. „Zij begon in 1989 met Otium, een verhuurservice voor vakantiehuizen in Tsjechië, Hongarije en Slowakije.” Nadat hij een aantal jaren in het bedrijfsleven had rondgekeken, besloot de Harderwijker werk te maken van zijn grote droom: projectontwikkeling. „Daar liep ik al vijftien jaar mee.”

Habbekrats
Al in 1992 kon de jonge ondernemer in de buurt van Brno grond kopen. „Voor een habbekrats.” Dat durfde hij toen nog niet aan. Zes jaar later zette hij de stap wel. Hij richtte zijn vizier op Noord-Tsjechië. „Het Tsjechische heuvellandschap spreekt me aan. Ook bedrijfseconomisch valt er veel voor deze streek te zeggen. Nederlandse vakantiegangers hoeven maar 700 tot 800 kilometer te rijden. Verder heerst hier een landklimaat: lange zomers, lange winters en maar heel korte tussenperiodes. Mei en juni vind ik zelf het mooist. De natuur loopt dan heel snel uit.”

Tsjechische relaties van Gijsbertsen wezen hem op 15 hectare grond bij Stupna. „Er stonden wat oude huizen en er lag een stuk berg met wat gras. Maar ik was meteen verkocht. Dít moest het worden.” Hij kreeg van de burgemeester op een briefje een toezegging voor het bouwen van drie vakantiehuizen. „Het aanvragen van de officiële vergunningen heb ik in de begintijd uitbesteed aan Tsjechen. Ik wist niets van het ambtelijke systeem hier.”

Kopers voor de woningen had Gijsbertsen al voordat de bouw van start ging. Inmiddels zijn alle twintig huizen die er staan, verkocht aan Nederlanders. „Ik heb een vergunning voor nog eens zeven woningen en kan er hier in de toekomst nog zo’n 25 kwijt. Maar we doen het stap voor stap.” Momenteel variëren de prijzen -inclusief grond- van 125.000 tot 250.000 euro. „Dan praat je over flinke woningen met veel slaapgelegenheid.”

Sommige eigenaren gebruiken de huizen alleen voor zichzelf, anderen verhuren hun bezit voor een aantal weken per jaar. „Tsjechië kent voor onze begrippen een prettig prijspeil. Een zespersoons huis kost in het hoogseizoen 500 tot 600 euro per week aan huur.”

Sneeuwzeker
De recreatiemogelijkheden zijn groot in dit deel van Tsjechië. „De winters zijn behoorlijk sneeuwzeker. Skiën kan heel dichtbij, in Vrchlabi. Wie wat meer mogelijkheden wil, rijdt in ruim een halfuur naar Spindleruv Mlyn, hét skihart van het land.”

In de zomer heeft de vakantieganger een groot natuurbad met tennis- en volleybalvoorzieningen binnen handbereik „aan de andere kant van de berg.” De wandelmogelijkheden vanaf het park zijn legio. „Op bij wijze van spreken elke boom zit een wegwijzer.” Sportievelingen kunnen hun hart ophalen door met een mountainbike de heuvels in te trekken. Tussen Jicin en Turnov bevindt zich het zogenoemd Boheems Paradijs met zijn grillige rotsformaties. „Op 25 kilometer afstand is er een dierentuin met safaripark. Ook een dagje Praag is goed te doen.”

Hoewel Arcadian geen specifiek christelijk park is, verloochent Gijsbertsen zijn afkomst niet. „Ik ben al vrij snel op zoek gegaan naar een kerkelijke gemeente en vond die in Jilemnice. Qua ligging kun je zeggen dat ze daar Nederlands hervormd zijn: het is een bijbelse prediking, ze zingen dezelfde psalmen. Plus eigen gezangen natuurlijk. De dominee spreekt een beetje Nederlands en houdt zondags rekening met ons. Ook gaan er predikanten voor die bij ons op het park verblijven.”

Eten is een feest
De relatie van de Tsjechische dorpsbewoners met de mensen in de Nederlandse ’enclave’ is zonder meer goed te noemen, vindt Gijsbertsen. „We komen niet hun land confisqueren, we proberen juist samen iets op te zetten. Stupna profiteert mee. Op wisseldagen lopen hier veel dorpelingen schoon te maken. Ook is er al een aantal restaurantjes geopend. Eten is een feest voor de Nederlanders. Voor 5 tot 6 euro per persoon heb je hier een complete maaltijd.”

Meer informatie: tel. 0341-431763 en www.arcadian.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer