Politiek

Kamer verdeeld over inspraak studenten

DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer wil dat studenten en docenten meer te zeggen krijgen binnen hun onderwijsinstelling. Maar de partijen zijn diep verdeeld over de manier waarop dat moet gebeuren.

3 February 2016 16:31Gewijzigd op 16 November 2020 01:10

Een wetsvoorstel van onderwijsminister Jet Bussemaker om de bestuurskracht te verbeteren, gaat sommige partijen niet ver genoeg. Ook de coalitiepartijen VVD en PvdA zitten niet op één lijn, bleek woensdag tijdens een debat.

Aanleiding voor de wetswijziging is het langdurige protest van studenten in het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam vorig jaar. Ze wilden meer inspraak over de opleidingen en de benoemingen van bestuurders.

De partijen dienden 32 wijzigingsvoorstellen in, maar de steun daarvoor is niet duidelijk. PvdA, SP, D66 en GroenLinks willen dat de inspraak en de adviezen van studenten en personeel op veel vlakken bindend wordt. Maar VVD, CDA en PVV zien dat niet zitten. Bussemaker ontraadde de meeste wijzigingen.

Een Kamermeerderheid is al wel voor het voorstel van PvdA en VVD om studenten en docenten instemmingsrecht te geven voor belangrijke onderdelen van de opleiding. Dat betekent dat zij via de opleidingscommissie mogen meepraten én beslissen over de onderwijs- en examenregeling en de evaluatie van vakken.

Andere kansrijke voorstellen zijn het recht op informatie, het recht om in te stemmen met de begroting en de langere geldigheid van tentamens.

Volgende week dinsdag wordt er gestemd en zal pas duidelijk worden of het wetsvoorstel het echt gaat halen en welke wijzigingen worden doorgevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer