Beurzen starten februari met volle agenda
AMSTERDAM (ANP). Beurshandelaren trappen februari af met een stevig gevulde agenda. Na de zeer tumultueuze eerste weken van 2016 kunnen kwartaalcijfers van gerenommeerde bedrijven en belangrijke economische data worden aangegrepen om het kwetsbare herstel meer gestalte te geven. De onzekerheid in de markten blijft waarschijnlijk echter groot.
Aandelenbeurzen sloten vrijdag wereldwijd met een stevige winst, maar wisten daarmee de verliezen van de ongekend slechte jaaropening nog niet volledig weg te poetsen. De Amsterdamse AEX verloor in januari 2,4 procent, in Frankfurt liep het verlies op tot bijna 9 procent. In New York sloten de S&P 500 en de Dow Jones januari ruim 5 procent onder de slotstand van 2015.
In Amsterdam openen deze week onder meer de AEX-bedrijven Unibail-Rodamco, KPN, ING en Shell de boeken van het vierde kwartaal. Bij KPN wordt een stabilisering van de omzet op het niveau van het derde kwartaal verwacht, terwijl ING zijn resultaten naar verwachting wist te verbeteren.
Bij Shell gaat de aandacht donderdag uiteraard uit naar de gevolgen van de enorme daling van de olieprijs. Verder wordt uitgekeken naar de kwartaalresultaten van overnameprooi BG Group, die vrijdag worden gepresenteerd. Vorige week stemden aandeelhouders in met de overname van het Britse gasbedrijf. Dat is de grootste aankoop van een Nederlands bedrijf ooit.
In de VS staan deze week onder meer de resultaten van oliegigant ExxonMobil, farmaceut Pfizer en autofabrikant General Motors op de agenda. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, opent het bal maandag. Bij een zeer positieve ontvangst van die cijfers kan het internet- en technologieconcern Apple van de kroon stoten als het bedrijf met de hoogste beurswaarde ter wereld. Apple nam dat predicaat in 2011 over van ExxonMobil.
Verder krijgen beleggers een forse reeks economische cijfers. Het zwaartepunt ligt op het Amerikaanse banenrapport, dat traditiegetrouw op de eerste vrijdag van de maand wordt gepubliceerd. In de VS staan deze week ook onder meer cijfers over de bestedingen van consumenten, fabrieksorders en de industrie op de rol.
In Europa worden cijfers over de werkloosheid in Duitsland en de hele eurozone gepresenteerd. Daarnaast geven nieuwe schattingen een blik op de economische groei in de eurolanden in de eerste maand van 2016.