Regering-Merkel legt verdeeldheid bij
BERLIJN. De Duitse regeringspartijen hebben donderdag afspraken over het asielbeleid gemaakt die de krakende regeringscoalitie op de rails moeten houden. Maandenlang is over details ruziegemaakt en onderhandeld.
De drie partijen willen de grote stroom vluchtelingen met extra beperkingen indammen.
De drie zijn de sociaaldemocratische SPD van vicekanselier Gabriel, de Beierse christendemocraten onder leiding van Seehofer en de Christen-Democratische Unie van bondskanselier Merkel. Merkel is door haar coulante beleid onder vuur komen te liggen, vooral in eigen gelederen.
Meer dan 1 miljoen mensen zijn vorig jaar naar Duitsland gekomen voor bescherming en voor een beter leven. Massale aanrandingen rond de jaarwisseling waar buitenlanders voor verantwoordelijk zouden zijn geweest, hebben de gastvrijheid in het land uitgehold.
De kern van het pakket maatregelen wordt volgens Duitse media gevormd door het opzetten van veel speciale centra voor een snelle behandeling van asielaanvragen. Zo zouden mensen die geen kans op asiel maken, snel uitgezet kunnen worden.
Het aantal landen dat als veilig geldt, wordt opnieuw uitgebreid, met Algerije, Tunesië en Marokko.
Voor jonge asielzoekers was er gisteren positief nieuws. Zij krijgen als ze in Duitsland een opleiding volgen en die met succes afronden, automatisch het recht om twee jaar in Duitsland te werken.
Voor gezinnen betekent het akkoord slecht nieuws. Voor sommige vluchtelingen zal het namelijk moeilijker worden om hun familieleden naar Duitsland te halen. Vluchtelingen voor wie niet „onmiddellijke persoonlijke vervolging” dreigt, mogen de eerste twee jaar geen gebruik maken van het recht op gezinshereniging, zo verklaarde Gabriel. De vicekanselier schat dat zo’n 20 procent van de Syriërs wier asielaanvraag nog moet worden verwerkt in deze categorie zal vallen.
Op het terrein van de voormalige luchthaven Tempelhof in Berlijn komt een enorme vluchtelingenopvang. Volgens Duitse media zullen er uiteindelijk zo’n 7000 migranten worden ondergebracht in tijdelijke onderkomens. Dat is gisteren besloten door het Huis van Afgevaardigden van de Berlijnse deelstaat.
Het parlement deed dit door toestemming te verlenen voor nieuwbouw op het terrein van Tempelhof.
Het gaat waarschijnlijk om de grootste officiële vluchtelingenopvang in Europa. Op dit moment zijn er zo’n 2000 asielzoekers ondergebracht op het terrein.