Van Rijn overlegt over rechtstreeks inkopen hospicezorg
DEN HAAG. Staatssecretaris Van Rijn (VWS) gaat na of zorgverzekeraars de hospicezorg van hospices die geen wettelijke erkenning hebben aangevraagd rechtstreeks kunnen inkopen. Van Rijn schreef dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Hij komt daarmee tegemoet aan een verzoek van de SGP om een reactie te geven op een recente uitzending van het tv-programma Nieuwsuur. Daarin lieten diverse high care hospices en bijna thuis-huizen weten financieel in zwaar weer te verkeren.
Doordat veel van dergelijke instellingen ervoor kiezen buiten de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) te blijven, sluiten zij voor de zorg een contract met een externe zorgaanbieder, zoals bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie. Wanneer zorgverzekeraars dergelijke organisaties een budgetkorting opleggen, kunnen zij volgens Van Rijn niet altijd overzien welke gevolgen dit kan hebben voor de hospices. Om die reden gaat hij na in hoeverre directe contractering voor deze hospices toch tot de mogelijkheden behoort.
Op grond van cijfers bevestigt Van Rijn verder het beeld dat hospices incidenteel te maken hebben met wachtlijsten, maar zeker niet structureel. Het betreft volgens hem lokale tekorten die zich tijdelijk kunnen voordoen, afhankelijk van het aantal hospices in een regio en het aantal mensen dat in een bepaalde periode gebruik wil maken van hospicezorg. Door de bank genomen kampen echter zowel high care hospices als bijna-thuishuizen met een onderbezetting.
Blijkt een zorgverzekeraar onvoldoende zorg te hebben ingekocht bij bijvoorbeeld een hospice, dan hoort er volgens Van Rijn overleg te volgen over de vraag of het budget kan worden verruimd. Kan een patiënt niet terecht in het hospice van zijn of haar keuze, dan dient de zorgverzekeraar volgens hem een alternatief aan te bieden dat aansluit op de wensen van de cliënt.
De staatssecretaris gaat er verder vanuit dat problemen rond patiënten die al enige tijd instellingszorg hebben ontvangen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) maar thuis willen overlijden in 2016 definitief tot het verleden behoren. Eerder liet hij de Kamer al weten dat Wlz-instellingen voor deze patiënten een indicatie voor het zogeheten zorgprofiel beschermd wonen met intensieve palliatief terminale zorg kunnen aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Zorgkantoren kunnen bovenop dit zorgprofiel ook nog extra zorg toekennen.