CNV wil verzet aandeelhouders Philips
De CNV Bedrijvenbond wil dat de aandeelhouders van Philips in het geweer komen tegen de forse stijging van de beloning van de top van het elektronicaconcern.
Als aandeelhouder riep de vakbond de andere aanwezigen vanmiddag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering ertoe op hun verantwoordelijkheid te nemen.
Vorig jaar liepen de loonkosten, inclusief de bonussen, van de Philips-top met 22 procent op naar 3,8 miljoen euro. Bestuursvoorzitter G. Kleisterlee zag zijn vaste salaris stijgen met 18,5 procent naar 956.000 euro. De bonden reageerden als door een wesp gestoken. De CNV Bedrijvenbond vindt de stijgingen een bevestiging van het vooroordeel van zakkenvullers.
De CNV Bedrijvenbond wil dat de aandeelhouders Philips ertoe aanzetten zijn bijdrage te leveren aan de naleving van het najaarsakkoord, waarin de sociale partners en de overheid afspraken dat er dit jaar geen structurele loonsverhogingen zouden worden gegeven. „De stijging van de beloning van topman Kleisterlee draagt hieraan niet bij. Integendeel”, schrijft de overkoepelende vakcentrale CNV aan de aandeelhouders.
Het CNV noemt het wrang dat een bedrijf als Philips voortdurend banen schrapt en werknemers ontslaat, terwijl de top steeds meer geld binnenhaalt. Het gedrag van Kleisterlee en zijn collega’s tast de voedingsbodem aan voor naleving van het najaarsakkoord, stelt de vakcentrale. Philips-topman Kleisterlee stelt dat de weergave van de CNV-brief „eenzijdig is en bezijden de realiteit.” De bestuursvoorzitter schrijft in een brief aan de vakcentrale dat het elektronicaconcern zich wel degelijk houdt aan centrale afspraken tussen werkgevers- en werknemersorganisaties.
„Sterker nog, de gemiddelde stijging van het salaris van leden van de raad van bestuur van Philips heeft de afgelopen jaren onder het niveau van de ontwikkeling van de contractlonen in de CAO gelegen. In 2002 hebben we als raad van bestuur, gezien de situatie bij Philips, vrijwillig afgezien van de bonusbetaling waarop we recht hadden”, aldus Kleisterlee. Verder wijst hij erop dat de opstelling van het CNV niet bijdraagt aan het aantrekkelijk houden van het vestigingsklimaat voor grote ondernemingen in Nederland.