Buitenland

Hongerend Madaya tekent verschrikkingen in Syrië

AMMAN. Een uitgemergeld baby’tje met holle ogen. Een man wiens ribben zijn te tellen. Beelden van uitgehongerde mensen in Syrië schokken de wereld. De nachtmerrie in het door oorlog verscheurde land duurt nu al vijf jaar.

Martin Janssen
15 January 2016 22:33Gewijzigd op 16 November 2020 00:43
Honger in Syrië. beeld AP
Honger in Syrië. beeld AP

De hongerende stad Madaya lijkt uit te groeien tot symbool van de verschrikkingen in Syrië. Voedsel in Madaya is amper te betalen. Zo wordt bijvoorbeeld 1 kilo rijst verkocht voor 250 dollar.

Samir Tateen, werkzaam voor een hulporganisatie in Madaya, stelt dat in zijn stad reeds zeventig mensen zijn gestorven van de honger.

Volgens een volkstelling uit 2004 woonden er 9371 mensen in Madaya. Door de oorlog is dit aantal gestegen naar ruim 40.000. Madaya ligt tegen de Libanese grens aan in; het Qalamungebergte ten noorden van Damascus.

Cijfers van de Verenigde Naties zijn huiveringwekkend: 4,5 miljoen Syriërs verblijven momenteel in regio’s die niet bereikt kunnen worden en zeker 400.000 van hen worden belegerd en zijn totaal van de buitenwereld afgesloten. Dorpen en wijken worden omsingeld en doelbewust uitgehongerd door het Syrische leger of gewapende milities.

Honderdduizenden Syriërs worden gewetensloos misbruikt als pressiemiddel. Ze worden vaak gegijzeld door terroristische groeperingen die in hun midden leven, terwijl het Syrische leger deze plaatsen als straf en vergelding omsingelt en afsluit.

Madaya verkeert reeds 190 dagen in deze situatie. Wel is het lastig om correctie informatie te krijgen. ”Kinderen eten bladeren van de bomen”, kopte een westerse krant, maar de foto’s die bij het artikel geplaatst waren, werden enkele uren later verwijderd omdat gebleken was dat ze niet in Madaya waren genomen.

Een inwoner van de Syrische plaats Kefraya die recent wist te ontsnappen, noemde de situatie in zijn stad „catastrofaal. Mensen waren ten einde raad en in ziekenhuizen werd geopereerd zonder verdoving.”

Door een akkoord zouden momenteel Madaya en twee andere Syrische dorpen toegankelijk zijn voor hulpverlening. Een zegsman van het Rode Kruis zei vanmorgen bij de NOS dat het nogal wat voeten in de aarde heeft voordat hulpverleners in de hongerende dorpen terechtkunnen.

Minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) noemde de gebeurtenissen in Madaya en andere Syrische plaatsen vanmorgen bij de NOS „moorddadig en misdadig.”

Nederland heeft vorig jaar 200 miljoen euro gegeven voor Syrië en andere landen in de regio. 
De 18.000 nog overgebleven bewoners van het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmuk 
bij Damascus zitten zelfs sinds 2012 afgesneden van de buitenwereld. Velen stierven van honger. Pro-Palestina-organisaties zwegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer