NVZ: Patiënt dupe van registratiegekte in ziekenhuizen
UTRECHT. „Als een ziekenhuismedewerker tien minuten met een patiënt spreekt, is hij of zij daarna drie kwartier bezig met het invullen van formulieren. Die registratiegekte moet stoppen want het gaat ten koste van de patiëntenzorg.”
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) luidt aan de vooravond van het zorgdebat in de Tweede Kamer de noodklok over het vele papierwerk in de zorg. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse ziekenhuizen elk jaar minimaal 80 miljoen euro kwijt zijn aan kwaliteitsmetingen, ofwel 1,3 miljoen euro per ziekenhuis.
„Andere onderzoekers spreken zelfs wel van 167 miljoen euro”, zegt directeur Margot van der Starre van de NVZ. „Elke dag zijn in een ziekenhuis honderden mensen bezig met het inkloppen van gegevens. Die handen moeten weg bij het toetsenbord en aan het bed bezig zijn. De patiënt is de dupe van de registratiegekte.”
Dát er zo veel genoteerd moet worden, heeft vooral met zorgverzekeraars te maken, zegt Van der Starre. „Vanaf 2006 zouden die zorg moeten gaan inkopen op basis van kwaliteit. De ziekenhuizen moesten met behulp van kwaliteitsmetingen aantonen dat hun zorg verbetert. Maar het systeem werkt niet: zorgverzekeraars kijken niet naar kwaliteit, maar naar hoe goedkoop een ziekenhuis zorg kan leveren. Zodoende zijn we nu bezig met het registreren om het registreren.”
Woordvoerder Jolien Verweij van het Medisch Centrum Haaglanden-Bronovo herkent het probleem helemaal. „Goed dat er onderzoek naar gedaan is en dat er nu aandacht voor wordt gevraagd. Registratie kost inderdaad enorm veel tijd. Elk ziekenhuis herkent dat.”
Volgens Verweij moet het probleem gemeenschappelijk aangekaart worden bij de landelijke politiek. „Als ziekenhuis alleen bereik je niet veel, maar als collectief hopelijk wel.”
Het liberale systeem van marktwerking in de zorg blijkt eigenlijk failliet. Als het om de oplossing gaat, kijkt iedereen naar elkaar. De NVZ hoopt dat minister Schippers het voortouw neemt en een centrale regisseur aanstelt die het vele papierwerk gaat terugdringen. „Het is nu een chaos. Iedereen wijst naar elkaar. Alleen met een centrale regisseur die ook doorzettingsmacht heeft, komen we een stapje verder.”
Schippers verwees de ziekenhuizen dinsdagmorgen al door naar elkaar. „Het ene ziekenhuis pakt de registratie slimmer aan dan het andere. Daarom roep ik ziekenhuizen op van elkaar te leren.”