Remonstrantse predikante gaat voor in rouwdienst
De remonstrantse predikante ds. Welmet Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh leidt dinsdag de uitvaartdienst van prinses Juliana in Delft. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bevestigd. Het was de nadrukkelijke wens van de overleden prinses een geestverwante vrouwelijke predikant te vragen.
Het is de eerste keer dat een vrouw een uitvaartdienst leidt van een lid van het Koninklijk Huis. Het is ook voor het eerst dat de voorganger niet tot de Nederlandse Hervormde Kerk behoort.
In orthodox-protestantse kring is geschokt gereageerd op de keuze van de oud-vorstin. Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, zegt in een reactie begrip te hebben voor het feit dat de keuze voor ds. Hudig allereerst een persoonlijke beslissing van de overledene dan wel van de koninklijke familie geweest is. „Die keuze betreur ik niettemin, omdat ons Koninklijk Huis staat in de hervormde traditie, zij het dat dit overwegend de vrijzinnige en niet de orthodoxe lijn is. Ik betreur dat vooral omdat dinsdag, als miljoenen Nederlanders de rouwdienst volgen, de boodschap van redding en troost alleen door het lijden en de opstanding van Jezus Christus niet zal klinken.”
„Ik neem aan dat de keuze voor deze predikant voortkomt uit de persoonlijke contacten die koningin Juliana met haar had”, zegt prof. dr. A. Th. van Deursen, emeritus hoogleraar nieuwe geschiedenis aan de VU in Amsterdam. Betreurenswaardig wil hij de breuk met de traditie niet direct noemen. „Elke gelegenheid waarbij het Woord Gods geopend wordt, is er een. Alleen, de kans dat dit bij een remonstrants predikant goed gebeurt, is wat kleiner dan anders. Overigens, ik weet van Abraham Kuyper dat hij wel eens bij predikanten kerkte die minder orthodox waren dan hijzelf. Hij placht dan te zeggen: „Ze zeggen veel goede dingen. Het punt is alleen: ze verzwijgen dingen die ook gezegd moeten worden.””
De leden van de Eerste en Tweede Kamer herdachten prinses Juliana vanmiddag om 12.45 uur in een bijzondere Verenigde Vergadering der Staten-Generaal. Daarbij waren ministers en staatssecretarissen aanwezig.
Een aanzienlijk deel van de Tweede Kamer, te weten de fracties van PvdA, SP, GroenLinks, D66 en LPF, wil dat de Kamer in de toekomst nadenkt over het nut van de rouwperiode die in acht wordt genomen na het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis.
De Kamer heeft na het overlijden van prinses Juliana besloten alle openbare activiteiten stil te leggen tot na de bijzetting, volgende week dinsdag. De kamerleden Van Bommel (SP) en Van Gent (GroenLinks) vinden dat te lang. „Je kunt ook respect tonen terwijl je werkt”, aldus Van Gent. Ook binnen de PvdA-fractie is volgens kamerlid Dijksma discussie gevoerd over de duur van de rouwperiode. „We moeten hierover in de toekomst afspraken gaan maken”, aldus Dijksma, die ook ondervoorzitter van de Tweede Kamer is.
LPF-kamerlid Eerdmans, die toch al van mening is dat de Kamer te vaak reces heeft, vindt dat het parlement de rouwperiode later in het jaar moet „inhalen.” Dat zou kunnen door een weekje van het meireces in te leveren.
De woordvoerder van Kamervoorzitter Weisglas wijst erop dat ook na het overlijden van prins Claus in oktober 2002 de openbare activiteiten van de Kamer tien dagen zijn stopgezet. Daarover ontstond toen geen discussie. Bovendien is het volgens hem niet waar dat de Kamer niets doet als er geen openbare vergaderingen plaatshebben.
Hoogwaardigheidsbekleders bewijzen dinsdagmiddag de laatste eer bewezen aan prinses Juliana in de chapelle ardente op Paleis Noordeinde. Ministers van staat en oud-premiers gingen voorop. De gang langs de baar van alle autoriteiten nam 5,5 uur in beslag. Na ministers van staat en oud-premiers volgden onder anderen de president van het Internationaal Gerechtshof, de leden van het corps diplomatique, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de Rijksministerraad, de staatssecretarissen, de leden van de Raad van State en de chef defensiestaf. Verder trekken kamerleden, de burgemeesters van de vier grote steden en van Soest, Baarn en Delft en commissarissen van de Koningin langs de baar.
Het publiek kan van donderdag tot en met zondag afscheid nemen van prinses Juliana in Paleis Noordeinde. Het paleis is van 9.00 uur tot 22.00 uur toegankelijk vanaf de achterzijde.