Leefbaar Rotterdam wil debat over zorgelijke signalen rond Eritrese kerk
ROTTERDAM. De fractie van Leefbaar Rotterdam heeft een gemeenteraadsdebat aangevraagd over mogelijke misstanden rond de Eritrees-orthodoxe kerk in die stad.
Dat meldde Leefbaar-raadslid Van Elck maandag op Twitter. Aanleiding is een publicatie op de website van deze krant over mogelijk misbruik van jonge vrouwen in de gemeenschap rond de Eritrese kerk Tewahdo in Rotterdam. De fractie toonde zich „geschokt” over de signalen die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) recent van diverse kanten kreeg. Zij wil „zo snel mogelijk met het college over deze zaken in gesprek” en heeft verzocht het onderwerp te agenderen voor het actualiteitendebat donderdag.
Directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk zei in een reactie „geschrokken” te zijn van de signalen over problemen rond minderjarigen. „Het is cruciaal dat alles op alles wordt gezet om deze jonge kwetsbare vrouwen te beschermen”, aldus Manson. Haar eigen organisatie is een van instanties die signalen aan het COA heeft doorgegeven. In afwachting van de uitkomsten van een onderzoek door politie en het OM doet VluchtelingenWerk geen inhoudelijke mededelingen over de kwestie. „We blijven alert.”
Ook directeur Madelon Grant van SKIN Rotterdam, een organisatie van migrantenkerken, reageerde desgevraagd terughoudend. De Eritrese kerk Tewahdo in Rotterdam is bij SKIN aangesloten. „De kerk heeft mij zelf geïnformeerd dat deze zaak speelt. Ik verwacht dat het kerkbestuur zo verstandig is dat het deze zaak intern goed gaat uitzoeken.”
De politie Rotterdam-Rijnmond doet onderzoek naar signalen over mogelijk misbruik in de Eritrese kerk. De politie bekijkt allereerst of de berichten op waarheid berusten, ook tegen de achtergrond van het verbod van het COA voor Eritrese meisjes om de kerk te bezoeken.
Politieonderzoek is lastig doordat bezoekers van zo’n specifieke kerk uit het hele land afkomstig kunnen zijn, aldus een politiewoordvoerder. „Het is niet onaannemelijk om te veronderstellen dat Eritreeërs langere afstanden afleggen om de kerk te bezoeken.”
De politie onderzoekt of eerdere aangiftes in het land kunnen worden gecombineerd met de Eritrese kerk in Rotterdam. Het is echter niet uitgesloten dat ergens in het land aangifte is gedaan, terwijl niet wordt gerept over de Eritrese kerk in Rotterdam, aldus de woordvoerder.
Voor de politie is een belangrijke vraag of er bij de mogelijk ontstane zwangerschappen sprake is geweest van dwang. „Als dames vrijwillig zwanger raken, is dat geen strafbaar feit. Daar houdt de politie zich geen minuut langer mee bezig”, aldus de woordvoerder. „Is er sprake van een zedenmisdrijf, dan is dat bij uitstek een taak van de politie, hoe lastig dat ook is.”
In de media circuleren inmiddels berichten over twintig zwanger geraakte dames. Onduidelijk is waarop dit aantal is gebaseerd. Alle betrokken instanties willen niet inhoudelijk reageren. De politiewoordvoerder kan nog geen aantallen bevestigen. „We hebben nog niet concreet kunnen krijgen wat er precies aan de hand is.”