Bijna 100.000 gebruikers voor website debijbel.nl
Ruim een jaar na de lancering van de website debijbel.nl telt deze site van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) ruim 95.000 gebruikers. Het merendeel van hen heeft een gratis account met beperkte toegang.
Wie lid wordt van het NBG (voor ten minste 25 euro per jaar) heeft toegang tot de uitgebreide versie van debijbel.nl, met onder meer toegang tot twintig vertalingen en allerlei achtergrondinformatie. „We zien dat het aantal volledige accounts het afgelopen halfjaar sterk is gegroeid: een plus van 27 procent”, zegt Stefan van Dijk, theoloog en projectleider van debijbel.nl. „Meer mensen willen de Bijbel in meer vertalingen lezen en gebruikmaken van alle functionaliteiten. Daarnaast steunen zij het bijbelwerk in binnen- en buitenland.”
Het NBG verwacht de honderdduizendste gebruiker begin 2016. „Vooral twintigers en dertigers weten de weg naar debijbel.nl te vinden”, aldus Van Dijk. „Deze groep is altijd online en verwacht dat de Bijbel op hun telefoon en laptop beschikbaar is. Toch verwacht ik dat binnenkort ook oudere generaties online de Bijbel gaan lezen.”
Kritiek
Het NBG kreeg na de lancering van debijbel.nl, de vervanger van het populaire en gratis biblija.net, in oktober vorig jaar in eerste instantie veel kritiek op de nieuwe website. Gebruikers moesten zich laten registreren om de NBV, de NBG 1951 en de Statenvertaling te kunnen lezen. Inmiddels is de NBV ook te lezen op de voor iedereen toegankelijke website bijbelgenootschap.nl van het NBG.
Onder de niet-betalende gebruikers is De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) het meest geliefd (69 procent), gevolgd door de NBG-vertaling 1951 (25 procent) en Statenvertaling (6 procent), blijkt uit het Jaaroverzicht 2015 van debijbel.nl.
Populair
De drie meest populaire vertalingen bij betalende gebruikers zijn: de Nieuwe Bijbelvertaling (47 procent), Bijbel in Gewone Taal (17 procent) en de Herziene Statenvertaling (15 procent). De meest gelezen regionale vertaling is Nije Fryske Bibeloersetting (0,7 procent), terwijl de Amplified Bible (1,2 procent) de meest geraadpleegde buitenlandse vertaling is. Ook de Hebreeuwse en Griekse bronteksten die sinds dit jaar op debijbel.nl te vinden zijn worden veel geraadpleegd.
Betalende gebruikers kunnen ook de aantekeningen uit drie studiebijbels raadplegen. Verder zijn er meer dan 350 kaarten, filmpjes, tekeningen en foto’s te bekijken.
Filippenzen 4:6
Filippenzen 4:6 is onder de gebruikers van debijbel.nl de populairste Bijbeltekst („Weest in geen ding bezorgd…”). „Deze woorden uit de brief van de apostel Paulus aan de gemeente in Filippi zijn in 2015 het meest geraadpleegd op debijbel.nl”, aldus Van Dijk. „Woorden als liefde, genade en licht worden ook veel ingetypt als zoekwoord.”
Het Evangelie naar Mattheüs is online het meest gelezen Bijbelboek. Op plaats twee en drie komen Genesis en Psalmen.
Naast het lezen van de Bijbel is het sinds afgelopen zomer ook mogelijk om Bijbelteksten te markeren, te delen op social media en er notities bij te maken. Stefan van Dijk: „Opvallend is dat Filippenzen 4:6 ook het vaakst gedeeld en gemarkeerd is. De meeste notities zien we bij het Bijbelboek Psalmen. Dit Bijbelboek is vanouds zeer geliefd en nodigt uit tot persoonlijke meditatie.”
Lees ook:
Bijbel voor in de modder en een relletje rond het NBG
Bijbelgenootschap zet NBV op site na kritiek