Bernhard mogelijk niet naar bijzetting
Prins Bernhard doet zijn uiterste best om de uitvaart van zijn echtgenote Juliana volgende week dinsdag in Delft bij te wonen, maar de kans bestaat dat hij de plechtigheid niet of slechts gedeeltelijk kan bijwonen. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.
De 92-jarige prins voelt zich fysiek niet goed en is ook zeer aangeslagen door de gebeurtenissen. Dat hij zich niet goed voelt is echter niet direct herleidbaar tot de dood van Juliana. Wat de prins precies mankeert, wil de RVD niet zeggen.
Het lichaam van prinses Juliana verlaat woensdag om 11.00 uur voorgoed Paleis Soestdijk, waar ze sinds 1937 heeft gewoond en zaterdag stierf. Koningin Beatrix en haar drie zussen begeleiden de kist naar Paleis Noordeinde in Den Haag, waar hun moeder op 30 april 1909 werd geboren.
Rond 12.15 uur wordt de stoet bij Paleis Noordeinde verwacht. De stoet verlaat Paleis Soestdijk via de Baarnse zijde, gaat vervolgens over de Amsterdamsestraatweg, over de A1, bij knooppunt Eemnes de A27 op en volgt dan de A12. In Den Haag gaat de stoet over de Utrechtsebaan, Zuidhollandlaan, Mauritskade, Parkstraat, Oranjestraat en Paleisstraat.
Dezelfde middag worden officiële deputaties op Paleis Noordeinde in de gelegenheid gesteld hun rouwbeklag te tonen in de daarvoor ingerichte chapelle ardente. Vanaf 14.00 uur defileren de deputaties langs de baar, waarna zij het condoleanceregister kunnen tekenen.
Het publiek kan van donderdag tot en met zondag afscheid nemen. In Paleis Noordeinde kan van 9.00 uur tot 22.00 uur dagelijks gedefileerd worden langs de baar van prinses Juliana.
De toegang tot het paleis is via de hoofdingang van de Prinsessetuin aan de Prinsessewal, aan de achterzijde van het paleis, zo laat de RVD weten. In de Prinsessetuin is een speciale tent opgesteld waar het condoleanceregister kan worden getekend. Fotograferen en filmen is in het paleis niet toegestaan, waarschuwt de RVD. Bloemen mogen niet in het paleis worden meegenomen. Buiten het paleis zal worden aangegeven waar bloemen kunnen worden neergelegd.
Het overlijden van prinses Juliana hult Nederland tot nog toe niet in diepe rouw. Wel tonen mensen in het hele land hun medeleven. De belangstelling voor de condoleanceregisters bij de gemeenten was tot dinsdagmorgen echter gering.