Staphorst bindt strijd aan met grote vuren jaarwisseling
STAPHORST. Staphorst kent een nieuwe traditie rondom de jaarwisseling: grote afvalbranden met kolkende rookpluimen. De gemeente en de politie willen dit uitbannen.
Personen die in de dagen rondom de jaarwisseling grote vuren stoken met afval en banden kunnen een waarschuwing met een zogeheten preventieve last tegemoet zien. Bij een eerstvolgende keer, ook al is dat volgend jaar rondom Oud en Nieuw, krijgen ze een boete van 1000 euro. Iedereen die zich bij de brandhaard bevindt en voor de politie zichtbaar banden of afval in de vlammen gooit, krijgt een dergelijke preventieve boete die een jaar blijft staan.
Datzelfde geldt voor lieden die op karren brandbaar materiaal aanvoeren. De bestuurder krijgt ook een preventieve boete van 1000 euro. Bij een volgende keer, ook al is het volgend jaar oudejaarsdag, is het meteen aftikken.
Gemeente, politie en de brandweer willen deze nieuwe trend uitbannen. Net nu het tijdens de jaarwisseling door een gezamenlijke inspanning rustig is op straat in Staphorst en Rouveen, steekt een nieuw fenomeen de kop op: grote afvalbranden. „Het is puur preventie. We willen niet dat dit gebeurt”, zeggen burgemeester Theo Segers van Staphorst en politiechef Johan Ekkel.
Vorig jaar liep het totaal uit de hand met meerdere vuren in het buitengebied van Staphorst. Trekkerbanden, huisraad, alles ging in vlammen op. De zwarte rookwolken waren op kilometers afstand te zien. Wegen naar het vuur toe waren afgezet met wagens.
Veiligheid is natuurlijk een belangrijk punt, het imago van Staphorst dat door het slijk gaat speelt ook mee, maar er is nog iets. „Als melkfabrieken erachter komen, hebben boeren grote problemen, want het gras in de omgeving is ernstig vervuild en lang onbruikbaar. De viezigheid die de lucht in gaat bij dergelijke branden, is erger dan bij de Moerdijkbrand. Voor vee, melk en gewassen die onder de rook liggen, kan dit grote gevolgen hebben”, zegt burgemeester Theo Segers.
De burgemeester en de plaatselijke werkgroep Oud en Nieuw benaderden via lokale landbouworganisaties alle agrariërs met de mededeling dat het stoken van grote afvalbranden uit den boze is. Ook jongerenketen zijn bezocht om de jeugd voor te lichten dat dit echt niet kan.
Burgemeester Segers sprak ook leerlingen van het Pieter Zandt College toe. „Kleine vuurtjes met schoon hout bij het schieten van carbid, daar hebben we het niet over. Dat is prima. We hebben het over brandstapels waar banden en huisraad op wordt gegooid. Iedereen snapt het verschil.”