Weer boekhoudkundig schandaal in de VS
Terwijl financieel Amerika nog niet bekomen is van het Enron-debacle, zijn de Securities and Exchange Commission (SEC, de Amerikaanse beurswaakhond) en de federale recherchedienst FBI een onderzoek begonnen bij het telecombedrijf Global Crossing, dat net als Enron uitstel van betaling heeft aangevraagd.
Het gaat bij Global Crossing om een financieel gat van 22 miljard dollar (25 miljard euro), waarmee het bedrijf de twijfelachtige eer te beurt valt de vierde plaats in te nemen op de Amerikaanse lijst van bedrijfsfaillissementen. De lijst wordt met 65 miljard dollar aangevoerd door het failliete energiebedrijf Enron.
Global Crossing lijkt boekhoudkundige trucs te hebben toegepast die vergelijkbaar zijn met die van Enron, waarmee het bedrijf de buitenwereld een veel gunstiger beeld over z’n financiële situatie voorspiegelde dan verantwoord was.
Global Crossing werd in 1997 opgericht door Gary Winnick, voormalig medewerker van investeringsbank Drexel Burnham Lambert. Een jaar later werd Global Crossing aan de beurs genoteerd tijdens de hoogtijdagen van de hightech. Global Crossing exploiteerde glasvezelkabelnetwerken voor hogesnelheidsinternetverbindingen, waarbij het bedrijf een deel van de capaciteit van het eigen netwerk verhuurde aan derde bedrijven. De meerjarige inkomsten die daarvoor contractueel getekend werden, werden volgens critici door Global Crossing als eenmalige inkomsten opgevoerd, waardoor de winstcijfers onrealistisch hoog werden opgedreven.
Net als bij Enron is er binnen het bedrijf tijdig gewaarschuwd voor de consequenties van deze misleiding en wel door plaatsvervangend financieel directeur Ray Olofson, maar die waarschuwing werd in de wind geslagen. Niet alleen door de directie en door de raad van bestuur van Global Crossing, maar ook door accountant Arthur Andersen, die nu beweert dat Global Crossing informatie heeft „achtergehouden.” Een geluid dat Andersen ook al bij Enron liet horen. Het is deze boekhoudkundige praktijk die momenteel wordt onderzocht door de SEC. Die wil overigens geen commentaar leveren, wat gebruikelijk is bij lopende onderzoeken.
Behalve de SEC is ook de FBI een onderzoek begonnen. Hierover wordt evenmin informatie verstrekt, maar volgens ingewijden gaat het om de vraag of Gary Winnick zijn aandelen met voorkennis heeft verkocht op een moment waarop hij wist dat zijn bedrijf de afgrond naderde. Wanneer dat aangetoond kan worden, wacht hem een strafrechtelijk proces.
Winnick verkocht zijn aandelen voor 734 miljoen dollar (837 miljoen euro) kort voordat Global Crossing met winstwaarschuwingen kwam en het aandeel vervolgens kelderde. Nu zijn die aandelen nog maar 7 dollarcent per stuk waard. De eerste analiste die ernstige waarschuwingen betreffende Global Crossing liet horen was Nell Minow van het instituut voor bedrijfsonderzoek Corporate Library. „Toen wij onze eerste waarschuwingen lieten horen, kwamen er nogal wat boze reacties. Maar helaas hebben wij gelijk gekregen”, aldus Minow.