Noordoost-Ethiopië snakt naar neerslag
ADDIS ABEBA (ANP). Opnieuw bedreigt droogte een groot gebied in Ethiopië. In het noordoosten van het land kijken 20 miljoen mensen hoopvol vooruit naar april, wanneer het regenseizoen moet beginnen. Blijft de regen uit, dan dreigt niet voor het eerst een catastrofe.
Directeur Simone Filippini van hulporganisatie Cordaid reist in het gebied rond waar stenen overheersen en parasietplanten de laatste voeding uit de bodem opzuigen. Haar organisatie heeft enkele maatregelen kunnen treffen, waarvan de bevolking nu nog kan profiteren. „Boeren zijn met hun vee weggetrokken van de woongebieden naar de laatste rivieren die water bevatten en naar plekken met ondergrondse betonnen bekkens met vers water”, aldus Filippini. Nóg is er water voorhanden, maar ze weet niet hoelang de voorraad strekt.
Het noordoosten heeft al vier regenseizoenen achter de rug waarin geen druppel viel, ofwel twee jaar van volledige droogte. Dat is onder meer te wijten aan El Niño, het verschijnsel dat door klimaatverandering zorgt voor extreem weer. Zo kent het zuiden van Ethiopië juist overvloedige neerslag, wat zelfs gepaard gaat met overstromingen. „De overheid vervoert met vrachtwagens water naar het noordoosten.” De bewoners daar sterven nog net niet aan watergebrek, zo luidt de trieste conclusie.
Het Afrikaanse land sloeg bijtijds alarm, onder meer bij de Verenigde Naties. Dat leidde tot vlotte hulp. Zo doneerde Nederland 10 miljoen euro. Filippini: „Een welkome druppel op een gloeiende plaat”, waarmee Cordaid even en beperkt uit de voeten kan. De Europese Unie heeft een speciaal fonds van 129 miljoen beschikbaar gesteld om de gevolgen van El Niño te bestrijden. Daarmee, zo stelt de directeur van de hulporganisatie, kan het getroffen deel van Ethiopië de gortdroge winter doorstaan. Het geld wordt omgezet in directe maatregelen ter plaatse. Maar zowel de Nederlandse als de EU-bijdrage schiet uiteindelijk tekort om de problemen werkelijk effectief te bestrijden.
„Gaat het in april regenen, dan bestaat er een kans dat de bevolking het redt. Blijft regen weer uit, dan ontstaat er een werkelijk enorm groot probleem”, aldus de directeur. „We investeren wat we hebben, maar een werkelijk vangnet bestaat er in Ethiopië niet.” Het Oost-Afrikaanse land telt circa 100 miljoen inwoners en is feitelijk weerloos tegen de invloeden van het klimaat. „Daarom kijken wij intensief naar de klimaattop in Parijs. Hopelijk bedenken ze er niet alleen harde maatregelen, maar voeren de deelnemende landen ze dit keer daadwerkelijk uit”, aldus Filippini.