Aad Kamsteeg belicht problematiek van het lijden op persoonlijke manier
„Kijk naar het gruwelijke lijden in de wereld. Als er al een God is, waar is Hij dan? Waarom laat Hij al het lijden toe? En waarom moeten Zijn eigen kinderen zo lijden in deze wereld?” Deze moeilijke vragen komen aan de orde in het nieuwe boekje van journalist en opiniemaker Aad Kamsteeg, ”Tegen de verdrukking in”.
Kamsteeg kruipt dwars door de vragen heen. Aan de hand van theologen als Jonathan Edwards, C. S. Lewis en Tim Keller illustreert hij de plek van het lijden in de Bijbel. Hij trekt de lijn vanaf Genesis 3 door het Oude en het Nieuwe Testament, van eeuw tot eeuw tot aan de dag van vandaag.
De Heere Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven. Hij is de enige Weg en duldt niemand boven Zich. Dit schuurt met alle machten, die absolute gehoorzaamheid eisen. Zou dit misschien de reden zijn dat mensen die in die Weg geloven, vervolgd worden sinds alle tijden? zo vraagt Kamsteeg zich af.
In heldere bewoordingen beschrijft hij de positie van christenen onder verschillende andere religies, zoals hindoeïsme, boeddhisme en islam en illustreert deze feiten met vijf persoonlijke verhalen van vervolgde christenen uit diverse landen. Het is opvallend welke antwoorden zij geven op de vraag wat de uitwerking is van al het persoonlijk lijden om hun geloof. Abrahamian uit Iran zegt het zo: „Juist in moeilijke en kritieke situaties kun je ervaren hoe God bemoedigt. Dan zie je Zijn hand die je leven leidt. En tegelijk kun je vooral in zware omstandigheden laten zien dat je Hem liefhebt.”
Bhandara uit Nepal getuigt: „God heeft Zijn kinderen geen rustig en aangenaam leven beloofd, integendeel. Eerder vervolging. Maar tegelijk heeft Hij ons beloofd dat wij juist langs de weg van vervolging in ons geloof kunnen groeien, geestelijk sterker worden.”
Keller uit de voormalige Sovjet-Unie zat jaren in de gevangenis. Toch ervoer hij daar vrede en vreugde. „In de Bijbel staat dat het zaad eerst moet sterven, wil het vrucht dragen. Christus wil dat wij vrucht voortbrengen. Om die reden leg ik mijn gezondheid, mijn hele leven op het altaar. Ik wil dat God dit offer tot Zijn heerlijkheid gebruikt.” Duale uit Somalië vertelt: „Het goede dat God aan mij deed, is meer dan het kwaad dat mensen mij aandeden.”
Hoewel de omstandigheden van de vijf vervolgde christenen uit het boekje verschillend zijn, hebben ze één ding gemeen: hun uitstraling van geloofsvreugde, toewijding en dankbaarheid, aldus Kamsteeg. De Bijbelwoorden uit Romeinen 8 voeren de boventoon: „Niets kan ons scheiden van de liefde van God.” Maar daarmee houdt het niet op. Kamsteeg maakt zijn boodschap heel persoonlijk. Wat leert het lijden van deze mensen ons? Wat doen wij ermee? Wij kennen geen vervolging, maar luxe. Brengt onze luxe ons dichter bij God, of juist verder bij Hem vandaan? Ook zonder vervolging moeten we antwoord kunnen geven op een van de laatste vragen die Kamsteeg in zijn boekje stelt: „Is er iets in mijn leven wat belangrijker is dan mijn liefde voor God?”
”Tegen de verdrukking in” bevat een veelheid aan feitelijke informatie, afgewisseld met de levensverhalen van vijf vervolgde christenen. Elk hoofdstukje eindigt met een paar kernachtige vragen. Kamsteeg is erin geslaagd om de moeilijke problematiek van het lijden vanuit diverse gezichtspunten te belichten, zowel politiek, theologisch als persoonlijk, waarbij hij ook eerlijk toegeeft dat er vragen blijven „die eerder een gelovig amen verlangen dan dat er allerlei scherpzinnige analyses op losgelaten moeten worden.” Bij dit boekje hoort een sobere, korte film waarin de interviews met de vijf personen te zien zijn.
Boekgegevens
Tegen de verdrukking in, Aad Kamsteeg; uitg. Trans World Radio, Evangelie & Moslims, Arab Vision, SDOK, Friedensstimme en Stichting Gave, 2015; 96 blz.; € 5,- excl. verzendkosten (bestellen: tegendeverdrukkingin@gmail.com).