Damrak opent in mineur
AMSTERDAM (ANP). De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak is donderdagochtend in de min geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten lieten verliezen zien in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,6 procent lager op 438,12 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 680,71 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent.
Grootste daler in de AEX was verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 2,1 procent. Staalproducent ArcelorMittal voerde de stijgers aan met een plus van meer dan 2 procent.
KPN daalde 0,6 procent. Het telecomconcern wordt door zijn Britse concurrent Vodafone voor de rechter gedaagd vanwege ‘ernstig misbruik’ van zijn machtspositie op de Nederlandse markt. Vodafone schat de schade daarvan op 115 miljoen euro.
Inditex daalde meer dan 1 procent in Madrid. De Spaanse eigenaar van modeketen Zara boekte tot en met het derde kwartaal van dit jaar een winst van ruim 2 miljard euro, een vijfde meer dan een jaar eerder. De resultaten lagen in lijn met de verwachtingen van analisten.
Accor steeg 0,2 procent in Parijs. Het Franse hotelconcern neemt voor 2,6 miljard euro de Canadese eigenaar van de luxehotels Fairmont, Raffles en Swissotel over. In Frankfurt won TUI ruim 2 procent. Het Duitse reisconcern voerde zijn winst afgelopen jaar fors op en verwacht die lijn in het nieuwe boekjaar door te kunnen trekken.
In Londen klom Glencore bijna 6 procent. De grondstoffengigant zet het mes dieper in de kosten, om zijn schuld verder te verlagen vanwege de enorme daling van de grondstoffenprijzen.
Syngenta won 4,8 procent in Zürich door marktgeruchten dat het Chinese staatsbedrijf ChemChina een nieuw bod wil doen op de Zwitserse zadenhandelaar. Syngenta wees naar verluidt vorige maand nog een bod van 42 miljard dollar van ChemChina af.
De euro noteerde op 1,0980 dollar, tegen 1,0989 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 37,48 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer en werd verhandeld voor 40,55 dollar per vat.