Economie

„Internetsites lappen de wet aan hun laars”

Veel internetsites lappen de wet ”Koop op afstand” aan hun laars. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van onderzoek naar 300 websites, dat vrijdag naar buiten is gebracht.

Redactie economie
19 March 2004 22:01Gewijzigd op 14 November 2020 01:03

Volgens de wet heeft de consument recht op een bedenktijd van zeven werkdagen, maar 37 procent van de websites vermeldt dat niet. Als er wel een termijn wordt genoemd, is er bij ruim de helft sprake van een te korte termijn. Sommige internetwinkels vermelden zelfs voorwaarden die tegen de wet indruisen. Een voorbeeld daarvan is dat de winkel bij ontbinding van de koop kosten in rekening brengt.

De bond noemde de uitkomst van het onderzoek vrijdag „bedroevend” en pleit voor een toezichthouder „om dit soort misleidende praktijken te voorkomen.” Het onderzoek past in de campagne ”Van recht hebben naar recht krijgen”, waarin de bond allerlei misstanden aan de kaak stelt. „Het moet ertoe leiden dat er ook in Nederland een speciale toezichthouder komt”, zei een woordvoerster. Een goed voorbeeld van hoe het zou kunnen, is volgens haar het Britse Office of Fair Trading, dat consumentenbelangen bewaakt en overtreders beboet.

De onderzochte internetwinkels zijn actief in allerhande consumentenproducten, zoals computers, kleding, speelgoed, parfumerie, boeken, cd’s en dvd’s. De bond wilde geen namen noemen. Volgens de wet mag een consument de verpakking openen en dan alsnog retourneren. De enige uitzondering vormen computerprogrammatuur, audio- en video-opnamen. Toch eisen veel internetwinkels dat de verpakkingen van al hun producten niet mogen worden geopend.

In het onderzoek zijn 37 internetsites betrokken die het keurmerk Thuiswinkel Waarborg voeren (12 procent). Webwinkels met het Thuiswinkel Waarborg zijn bedrijven die aangesloten zijn bij de branchevereniging van bedrijven die producten op afstand verkopen aan consumenten. De Consumentenbond heeft bevestigd dat de leden van de branchevereniging niet behoren tot de bedrijven die de wet aan hun laars lappen.

De Thuiswinkel liet vrijdagavond weten gedragsregels te onderschrijven waarin relevante Europese richtlijnen, Nederlandse wet- en regelgeving zijn vastgelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer