Economie

Stork krijgt Amerikaanse eigenaar

UTRECHT (ANP). De Nederlandse dienstverlener aan de olie-, gas-, chemie- en energiesector Stork komt in handen van het Amerikaanse industrieconcern Fluor. Fluor neemt Stork voor 695 miljoen euro over van de Britse investeringsmaatschappij Arle Capital Partners.

7 December 2015 08:18Gewijzigd op 15 November 2020 23:52
Beeld ANP
Beeld ANP

Door het samengaan van Stork en de activiteiten op het gebied van operaties en onderhoud van Fluor ontstaat een bedrijf met een jaarlijkse omzet van 2,1 miljard euro en circa 19.000 werknemers. Het hoofdkantoor van de nieuwe onderneming, die Stork zal gaan heten, komt in Nederland. Het nieuwe bedrijf zal geleid gaan worden door Stork-topman Arnold Steenbakker. Hij zal direct gaan rapporteren aan de bestuursvoorzitter van Fluor.

De overname heeft geen gevolgen voor de werknemers van Stork in Nederland, zei Steenbakker in een toelichting. Hij wees er daarbij op dat de activiteiten van beide bedrijven elkaar aanvullen, waardoor de fusie juist kansen biedt voor verdere groei. Een toename van de werkgelegenheid in Nederland voorziet hij daarbij echter niet.

De overname moet in de eerste helft van 2016 worden afgerond. Fluor is een in Texas gevestigde industriële dienstverlener met een jaarlijkse omzet van 21,5 miljard dollar en ongeveer 40.000 werknemers wereldwijd. Daarvan gaan er vierduizend werken voor het nieuwe Stork.

„De overname van Stork komt overeen met het doel van Fluor om onze mogelijkheden op doordachte en strategische manieren te versterken”, aldus Fluor-topman David Seaton in een toelichting op de transactie. Fluor verwacht flinke synergievoordelen door de acquisitie van Stork en uitbreiding naar nieuwe markten.

Operationeel directeur Peter Oosterveer van Fluor benadrukte in een toelichting dat de dienstverlening van Stork over het algemeen verdergaat waar bouwer Fluor stopt. Daarnaast vertonen de regio’s waarin de bedrijven actief zijn momenteel weinig overlap.

Fluor is geen vreemde voor Stork-topman Steenbakker, die van 1983 tot 2005 voor het Amerikaanse bedrijf werkte. Daarbij werkte hij ook samen met Fluor-directeur Oosterveer, gaf hij maandag aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer