Binnenland

„Leer te leven met terreurdreiging”

LEIDEN. Neemt de terreurdreiging toe als Nederland ook in Syrië gaat bombarderen? „We staan bij IS al op de lijst van grote vijanden”, relativeert drs. Jelle van Buuren, terrorismedeskundige aan de Universiteit Leiden. „Maar alles kan. Ook dat iemand morgen zijn geweer leegschiet op het Leidseplein.”

Evert van Dijkhuizen
4 December 2015 17:15Gewijzigd op 15 November 2020 23:51
Beeld ANP
Beeld ANP

Ondanks de „reële mogelijkheid van een aanslag” in Nederland pleit Van Buuren voor nuchterheid. „We moeten niet doen alsof de dreiging met 25 procent toeneemt als ons land de bombardementen op IS-doelen uitbreidt. Zo’n lineair verband is er niet. In IS-publicaties, zoals de Engelstalige glossy Dabiq, worden wij als land volop genoemd. Al dan niet in combinatie met Wilders. Wij zijn al de grote vijand van IS, omdat we meedoen aan de bombardementen in Irak. Er ontstaat niet ineens een nieuwe situatie als we ook in Syrië gaan bombarderen. Maar ik begrijp de link die mensen leggen wel. De daders van de aanslagen in Parijs hebben duidelijk laten weten: Dit is onze wraak voor wat jullie uitspoken in Irak en Syrië. Als jullie met bommen gooien, doen wij het ook.”

Zijn we nog goed voorbereid op een aanslag of verslapt de aandacht, drie weken na Parijs?

„Het dreigingsniveau is nog steeds substantieel. Dat betekent dat de kans op een aanslag als reëel wordt ingeschat. Onze veiligheidsdiensten proberen tot in de haarvaten van de samenleving door te dringen om potentiële daders van aanslagen op te sporen. Dat beleid wordt internationaal met ere genoemd. Maar we hebben geen garantie dat ons niets zal gebeuren. Dat kan eenvoudig niet. We kunnen ons ook niet terugtrekken uit de bombardementen. Het politieke belang om IS uit te schakelen is te groot.”

De komende weken zijn er veel grote kerst­evenementen.

„Klopt, maar we moeten ons niet gek laten maken. Prima als organisaties zich verdiepen in de veiligheidsrisico’s en preventieve maatregelen nemen. Maar ze moeten dat zo veel mogelijk achter de schermen doen. Alles wat ze erover communiceren in het openbaar roept onzekerheid en angst op. En organisaties gaan elkaar opjutten. Je wilt toch niet dat er bij elke kerstmarkt honderd gewapende militairen staan? Dat zou de kwaliteit van onze samenleving aantasten.”

Zal IS het kerstfeest, wereldwijd belangrijk voor christenen, aangrijpen om nieuwe aanslagen te plegen?

„Die vraag valt in de categorie: Ja, dat kan. Maar dat geldt ook voor de vraag: Kan iemand morgen zijn geweer leegschieten op het Leidseplein? Ja, dat kan ook. Met dit soort antwoorden komen we niet veel verder. Er gaan geruchten dat de daders in Parijs aanvankelijk van plan waren om een aanslag op een kerkdienst te plegen. Daar kun je je vanuit IS-optiek iets bij voorstellen. Christenen zijn de grote vijanden van IS en door een kerk aan te vallen, zaai je paniek in een andere hoek van de samenleving. Dat is wat IS graag wil. Daar moeten we onze kop niet voor in het zand steken. Maar laten we ook niet onnodig paniek gaan zaaien.”

Uw advies?

„Nuchter blijven, niet ineens alles drastisch omgooien. We zullen met terreurdreiging moeten leren leven. Deze situatie gaat niet in drie maanden over.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer