Politiek

Dijsselbloem maakt banken en AFM verwijten

DEN HAAG (ANP). Zowel de grote Nederlandse banken als de Autoriteit Financiële Markten zijn verantwoordelijk voor het mislukken van de beoordeling van zogeheten rentederivaten die banken aan 17.000 mkb-bedrijven hebben verkocht.

4 December 2015 11:00Gewijzigd op 15 November 2020 23:50

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag in reactie op het besluit dat alle beoordelingen opnieuw moeten worden gedaan. Slachtoffer daarvan zijn de ondernemers die nu langer moeten wachten op compensatie of op een andere oplossing.

„Dit is niet goed gegaan en ik vind dat teleurstellend. Banken hebben hier veel tijd en energie ingestoken. Honderden mensen zijn er anderhalf jaar mee bezig geweest, maar blijkbaar zijn de wettelijke maatstaven niet goed vertaald. Het is voor een groot deel onjuist en onzorgvuldig gebeurd en dat is voor ondernemers niet acceptabel”, aldus Dijsselbloem.

Dijsselbloem maakt zowel de banken als toezichthouder AFM harde verwijten. Bij de banken is het wettelijk kader voor de herbeoordeling van de derivaten niet goed toegepast. „Bij het doorploegen van de enorme stapel zijn de verkeerde criteria toegepast.”

AFM kreeg dat te laat - namelijk zeer recent - in de gaten. De minister laat een extern onderzoek uitvoeren naar hoe het binnen AFM mis heeft kunnen lopen.

In de Tweede Kamer spreekt VVD-Kamerlid Aukje de Vries van „een onbegrijpelijke gang van zaken”. Dijsselbloem heeft volgens haar „wat uit te leggen”. De Vries: „Bedrijven moeten gewoon krijgen waar ze recht op hebben. Dat is snel duidelijkheid en herstel van fouten. Hoe heeft de AFM dit kunnen missen? De hele gang van zaken bewijst dat het ook de hoogste tijd is om de AFM de bevoegdheid te geven om hardleerse banken met naam en toenaam te gaan noemen.”

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer laat in een reactie weten: „De PvdA vindt het stuitend dat banken weer het eigen belang boven het belang van ondernemers plaatsten. Ook de AFM blijkt te hebben gefaald in het toezicht en te hebben toegestaan dat de wet niet volledig werd nageleefd. Hiervan zijn ondernemers met derivaten de dupe.” Nijboer gaat over de kwestie een Kamerdebat aanvragen met Dijsselbloem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer