Beurzen onderuit na zeldzame ‘misser’ ECB
AMSTERDAM (ANP). De Europese Centrale Bank zorgt doorgaans voor een jubelstemming op de beurzen met de opmerking dat er meer steunmaatregelen genomen worden als die nodig blijken. Donderdag kondigde de centrale bank wel nieuwe stappen aan, maar die waren minder omvangrijk dan de financiële markten voorzagen. Zware verliezen op de Europese aandelenbeurzen waren het gevolg.
De AEX in Amsterdam sloot met een verlies van 3,7 procent op 449,92 punten en de MidKap moest 1,6 procent terug tot 686,45 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs verloren beide 3,6 procent en in Londen daalde de FTSE 2,3 procent.
De algemene teneur onder marktkenners was dat de ECB veel beloofde, maar te weinig waarmaakte. De markten rekenden onder meer op een verhoging van het bedrag dat de ECB maandelijks spendeert aan het opkopen van leningen, maar dat werd gehandhaafd op 60 miljard euro. Het opkoopprogramma werd wel met een half jaar verlengd, tot maart 2017. Ook had een aanzienlijk aantal marktvorsers een verlaging van de herfinancieringsrente verwacht, maar ook het tarief dat banken betalen voor leningen bij de centrale bank bleef ongemoeid.
De ECB verlaagde wel de depositorente, van min 0,2 naar min 0,3 procent, waarmee het duurder wordt voor banken om hun geld bij de ECB te stallen. Met deze stap hoopt de centrale bank dat de kredietverlening toeneemt en dat de inflatie op termijn stijgt.
De eurokoers kwam stevig in beweging na het nieuws van de ECB. De eenheidsmunt ging van 1,0525 dollar vlak voor het rentebesluit naar 1,0902 dollar bij het slot.
Alle 25 fondsen in de AEX eindigden in de min, waarbij Delta Lloyd met een verlies van 10,7 procent de hardste klap kreeg. Kabelaar Altice volgde met een min van 5,8 procent na een negatief sectorrapport van persbureau Bloomberg. Zwaargewicht Unilever (min 4,7 procent) maakte de top 3 van sterkste dalers compleet.
In de MidKap moest Fagron (min 9,9 procent) het opnieuw ontgelden. De koers van de toeleverancier aan apotheken is deze week ruimschoots gehalveerd, nadat potentiële kopers van het Belgische bedrijf waren afgehaakt.
De olieprijzen toonden wat herstel na de scherpe daling van een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 40,65 dollar. Brentolie kostte 2,6 procent meer op 43,59 dollar per vat.