Economie

Brussel verwacht op korte termijn herstel melkprijs

BRUSSEL. De Europese melkveehouders mogen op korte termijn rekenen op een herstel van de huidige lage melkprijs. Dat stelt de Europese Commissie in een woensdag uitgebracht rapport.

Redactie economie
3 December 2015 09:20Gewijzigd op 15 November 2020 23:48
CUIJK. Europese fabrikanten investeren fors vanwege de verwachte toename van de wereldwijde vraag naar zuivel. Het Franse Danone, moederbedrijf van Nutricia, bijvoorbeeld bouwt in Cuijk een nieuwe fabriek voor babyvoeding. Directeur Jeroen Boon van Nutric
CUIJK. Europese fabrikanten investeren fors vanwege de verwachte toename van de wereldwijde vraag naar zuivel. Het Franse Danone, moederbedrijf van Nutricia, bijvoorbeeld bouwt in Cuijk een nieuwe fabriek voor babyvoeding. Directeur Jeroen Boon van Nutric

Wel zullen de boeren rekening moeten blijven houden met forse schommelingen van de melkprijs door de jaren heen. Dat komt doordat slechts 7,5 procent van de wereldwijd geproduceerde zuivelproducten internationaal verhandeld wordt. Kleine veranderingen in vraag en aanbod werken hebben daardoor een relatief zwaar effect op de prijsvorming.

Het verwachte herstel van de melkprijs hangt samen met de gestage groei van de wereldwijde vraag naar zuivel in de komende tien jaar. Die is te danken aan de toename van de wereldbevolking en een veranderend consumptiepatroon.

De lage melkprijs van dit moment is vooral te wijten aan een piek in de wereldwijde melkproductie, terwijl de vraag tijdelijk kleiner is doordat China voor­raden afbouwt en Rusland westerse voedingsmiddelen –waaronder zuivel– voorlopig boycot.

Volgens het rapport neemt de wereldwijde consumptie van zuivel tot 2025 gemiddeld met ongeveer 2 procent per jaar toe. De melkproductie in de Europese Unie zal hooguit met 1 procent per jaar groeien. Het aandeel van de EU in de wereldwijde zuivelhandel zal licht toenemen, onder meer omdat haar belangrijkste concurrent Nieuw-Zeeland tegen de grenzen van zijn natuurlijke bronnen aanloopt.

De Nederlandse zuivelondernemingen hebben al ingespeeld op de groeiende vraag naar zuivel in de wereld. Zij investeerden sinds 2013 voor ongeveer 2 miljard euro in de bouw van nieuwe fabrieken en in de uitbreiding van de bestaande verwerkings­capaciteit, meldde ketenorganisatie ZuivelNL woensdag in een reactie op het rapport van de Europese Commissie.

Danone

Woensdag werd bekend dat Danone in Cuijk een nieuwe fabriek voor de productie van babyvoeding gaat bouwen. Daarmee is een investering van 240 miljoen euro gemoeid. Niet eerder stak het Franse moederbedrijf van Nutricia in één keer zo veel geld in uitbreiding van zijn productiecapaciteit in Europa.

De nieuwe fabriek begint eind 2017 met de productie van bekende merken als Nutrilon en Aptamil, en gaat meer dan tachtig landen bedienen. De productiecapaciteit in Nederland wordt daarmee verdubbeld. Eerder schroefde Danone ook al de productie van babyvoeding in Ierland en Duitsland stevig op.

Danone heeft die uitbreiding hard nodig om de stijgende vraag naar babymelkpoeder te kunnen bijbenen. Het product is in veel landen nauwelijks aan te slepen. Dat komt mede doordat Chinezen op grote schaal pakken Nutrilon hamsteren. Na een reeks voedselschandalen is in China het vertrouwen in babyvoeding van eigen bodem ver te zoeken. In 2008 werden in de Volksrepubliek tienduizenden baby’s ziek na het drinken van met melamine vergiftigde babymelk.

China is niet de enige factor die een rol speelt. Alleen in Cuijk wordt behalve reguliere babymelk ook voeding gemaakt die speciaal bestemd is voor te vroeg geboren baby’s en kinderen met allergieën. De vraag naar die producten neemt eveneens sterk toe, aldus een woordvoerster van Danone.

De bestaande productiefaciliteit in Cuijk wordt gesloten zodra de nieuwe volledig in bedrijf is. De nieuwe fabriek zal werk bieden aan minstens evenveel mensen als de huidige, maar door een hogere mate van automatisering komen er niet per se banen bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer