Geen excuses Dikkers aan varkenshouders
DEN HAAG. Woest waren ze, de varkensboeren. PvdA-Kamerlid Dikkers beweerde woensdag voor Radio 1 dat dieren in de Nederlandse landbouw „op de been gehouden worden door antibiotica” en dat de consument die medicijnen binnenkrijgt door het eten van vlees.
Dat is pertinent onjuist, stelde de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) in een reactie. De belangenorganisatie eiste excuses. Want Dikkers „haalt de boeren onderuit, misleidt de consument en zaait angst.”
De Kamerleden Geurts (CDA) en Lodders (VVD) confronteerden Dikkers later op de dag tijdens het debat over de landbouwbegroting met de kwestie. Maar Dikkers weigerde excuses aan te bieden. „Als het antibioticagebruik naar nul gaat, ben ik de eerste om de veehouderij te feliciteren.”
Via haar woordvoerder laat ze desgevraagd weten dat een vermindering van het antibioticagebruik met 60 procent in de afgelopen zes jaar, zoals de NVV claimt, „natuurlijk een goede zaak is, alle lof daarvoor.” Maar dat is niet genoeg. Bovendien stuit voedselwaakhond NVWA nog regelmatig op illegale partijen antibiotica, aldus de woordvoerder van Dikkers.
Volgens NVV-voorzitter Ingrid Jansen lopen Nederlandse varkenshouders voorop in de wereld met het terugdringen van de inzet van antibiotica. „De varkenshouderij gebruikt zelfs minder antibiotica dan de humane geneeskunde. Dat wil zeggen: mensen krijgen meer antibiotica toegediend dan varkens.”
Vlees dat resten van antibiotica bevat, komt sowieso niet in het consumptiekanaal terecht. „Dat wordt vernietigd”, zegt Jansen. „Nederlands vlees is nog nooit zo veilig geweest.”
Kiloknallers
De PvdA drong woensdag aan op een verbod voor supermarkten om vlees te verkopen tegen stuntprijzen, de zogeheten kiloknallers. De NVV vindt dit echter geen oplossing, omdat het geen hogere prijs voor de boer garandeert.
Ook land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland is die mening toegedaan. Volgens voorzitter Albert Jan Maat moeten de mededingingsregels worden aangepakt. „Die zijn te eenzijdig gericht op een lage prijs voor de consument. Boeren moeten extra inspanningen op het terrein van dierenwelzijn en duurzaamheid terug kunnen zien in de opbrengstprijzen die ze ontvangen.”