Economie

Geen excuses Dikkers aan varkenshouders

DEN HAAG. Woest waren ze, de varkensboeren. PvdA-Kamerlid Dikkers beweerde woensdag voor Radio 1 dat dieren in de Nederlandse landbouw „op de been gehouden worden door anti­biotica” en dat de consument die medicijnen binnenkrijgt door het eten van vlees.

Redactie economie
3 December 2015 09:18Gewijzigd op 15 November 2020 23:48
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Dat is pertinent onjuist, stelde de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) in een reactie. De belangenorganisatie eiste excuses. Want Dikkers „haalt de boeren onderuit, misleidt de consument en zaait angst.”

De Kamerleden Geurts (CDA) en Lodders (VVD) confronteerden Dikkers later op de dag tijdens het debat over de landbouwbegroting met de kwestie. Maar Dikkers weigerde excuses aan te bieden. „Als het antibioticagebruik naar nul gaat, ben ik de eerste om de veehouderij te feliciteren.”

Via haar woordvoerder laat ze desgevraagd weten dat een vermindering van het antibioticagebruik met 60 procent in de afgelopen zes jaar, zoals de NVV claimt, „natuurlijk een goede zaak is, alle lof daarvoor.” Maar dat is niet genoeg. Bovendien stuit voedselwaakhond NVWA nog regelmatig op illegale partijen antibiotica, aldus de woordvoerder van Dikkers.

Volgens NVV-voorzitter Ingrid Jansen lopen Nederlandse varkenshouders voorop in de wereld met het terugdringen van de inzet van antibiotica. „De varkens­houderij gebruikt zelfs minder antibiotica dan de humane geneeskunde. Dat wil zeggen: mensen krijgen meer antibiotica toegediend dan varkens.”

Vlees dat resten van antibiotica bevat, komt sowieso niet in het consumptiekanaal terecht. „Dat wordt vernietigd”, zegt Jansen. „Nederlands vlees is nog nooit zo veilig geweest.”

Kiloknallers

De PvdA drong woensdag aan op een verbod voor supermarkten om vlees te verkopen tegen stuntprijzen, de zogeheten kiloknallers. De NVV vindt dit echter geen oplossing, omdat het geen hogere prijs voor de boer garandeert.

Ook land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland is die mening toegedaan. Volgens voorzitter Albert Jan Maat moeten de mededingingsregels worden aangepakt. „Die zijn te eenzijdig gericht op een lage prijs voor de consument. Boeren moeten extra inspanningen op het terrein van dieren­welzijn en duurzaamheid terug kunnen zien in de opbrengst­prijzen die ze ontvangen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer