Beurzen wachten op cruciaal ECB-besluit
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen bleven dinsdagochtend dicht bij huis. Beleggers namen geen risico’s meer in afwachting van de cruciale beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Op het Damrak ging het aandeel Fagron opnieuw hard onderuit.
„Er gebeurt niet veel op de beurzen. In Amsterdam blijft Fagron zorgen voor de nodige beweging, maar verder gebeurt er weinig spannends. Beleggers kijken vooral de kat uit de boom en zijn benieuwd met welke extra steunmaatregelen ECB-president Mario Draghi deze week zal komen”, aldus analist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent lager op 468,50 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 699,41 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,5 procent. De FTSE-index in Londen kreeg er 0,4 procent bij.
In de MidKap zakte Fagron verder weg met een min van ruim 15 procent. Fagron raakte maandag al bijna 37 procent aan beurswaarde kwijt na het staken van de onderhandelingen over een verkoop van het bedrijf. Volgens KBC zal de koers van het aandeel voorlopig onder druk blijven staan door de vrees dat Fagron aandelen moet uitgeven om het hoofd boven water te houden.
Oliedienstverlener SBM Offshore was koploper in de MidKap met een winst van bijna 3 procent na een adviesverhoging door Société Générale. In de AEX stond verzekeraar Delta Lloyd bovenaan met een plus van 1,8 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Delta Lloyd zakte maandag nog 10 procent na aankondiging van een aandelenuitgifte.
De grote Britse banken stonden in de belangstelling na het slagen voor de stresstest van de Bank of England (BoE). Standard Chartered en Royal Bank of Schotland (RBS), die niet zouden zijn geslaagd als zij niet maatregelen hadden aangekondigd om de kapitaalbuffers te versterken, stegen 1 en 2,6 procent. Barclays won 2,8 procent.
De euro was 1,0596 dollar waard, tegen 1,0567 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 41,71 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en kostte 44,49 dollar per vat.