Moeten kinderen volwassenen met u aanspreken?
Moeten kinderen volwassenen met u aanspreken?
Toon is belangrijk
Willemine Bunk-van der Zwaag (26), lid van de hersteld hervormde gemeente in Barneveld, moeder en parttimedocent aan de Rehobothschool in Ede:
„Ik weet het niet zo goed. Ik vind dat in het u zeggen respect doorklinkt en leer het mijn zoontje daarom wel aan. Maar ik corrigeer hem niet steeds als hij je of jij tegen mij zegt. Respect tonen voor mensen die ouder zijn, zit niet alleen in het u zeggen. Ook de toon waarop een vraag gesteld wordt, is van belang. De aanspreekvorm kan dan passend zijn, terwijl een vraag toch brutaal overkomt. Onlangs las ik Hebreeën 12: „En verder hadden wij onze aardse vaders als opvoeders, en wij hadden ontzag voor hen. Zullen wij ons dan niet veel meer onderwerpen aan de Vader van de geesten, en leven?” (vers 9) Gezag staat altijd in dat perspectief.”
Respect verdienen
Erik Jansen (46), lid van de hervormde gemeente in Elburg, vader en teamleider aan het Nuborgh College in Elburg:
„Het is goed dat de jongere generatie de oudere met u aanspreekt. Niet vanwege de gezagsverhouding, maar wel uit respect. De jeugd mag respect hebben voor mensen die proberen hen te begeleiden op weg naar de volwassenheid. Maar voor de oudere generatie geldt dat ze dit respect wel moet verdienen. Hoe leven wij onze kinderen en jongeren voor? Zijn we een voorbeeld voor de jongere generatie of juist een aanstoot? In het onderwijs is je juf of docent natuurlijk niet je vriendje, dus lijkt het logisch dat je hem of haar met u aanspreekt. Helaas zien we het tegendeel steeds vaker de praktijk worden en daar moeten we in het onderwijs maar weer van terugkomen, te beginnen op de basisscholen.”
Gezag aanvaarden
J. Janse (73), lid van de gereformeerde gemeente in Amersfoort en voorheen juf in het basisonderwijs:
„Het woordje u is vandaag niet bijzonder geliefd, het zou maar afstand scheppen. De algemene tendens is om iedereen maar bij zijn voornaam te noemen. Dat zou vriendelijker overkomen. Maar het kind moet opgevoed worden, het moet leren gezagsverhoudingen te aanvaarden. Er staan mensen boven het kind waarnaar het moet luisteren. Dat woordje ”u” kan daarbij helpen. Ouderen zijn niet gelijk aan schoolvriendjes. Het woordje u heeft ook iets van hoogachting voor de persoon tegenover je in zich. Al weet ik ook dat het woord ”u” in het dialect niet gebruikt wordt terwijl de gezagsverhoudingen er niet anders door worden.”