Duurdere energie Nuon mag
Nuon mag van toezichthouder DTe toch duurdere energie leveren.
De toezichthouder op de energiemarkt had Nuon eerder gemaand de klanten over 2001 een korting te geven op de transportkosten van 7,2 procent, omdat het bedrijf niet efficiënt genoeg zou werken. Onder druk van een kort geding heeft de DTe volgens Nuon de verplichte korting maandag verlaagd naar 2 procent.
Een woordvoerder van Nuon verklaarde maandag dat de DTe „op het nippertje” een kort geding heeft afgewend. Het geding dat Nuon had aangespannen tegen de korting zou maandag dienen voor het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.
De verlaging van de korting betekent dat de circa 2,6 miljoen huishoudens en bedrijven die bij Nuon klant zijn, te maken krijgen met een tariefsverhoging van 7 euro op jaarbasis. Dit wordt volgens het energiebedrijf verrekend in de nota’s van 1 april 2002.
Volgens de Nuon-zegsman is de tariefsverhoging eerder in het voordeel van de energieverbruikers dan in hun nadeel. Nuon-dochter Continuon Netbeheer kon volgens hem alleen op deze manier de betrouwbaarheid van de levering garanderen. „Bij een korting van ruim 7 procent zou hiervoor onvoldoende marge overblijven.”
De DTe probeert via een systeem van kortingen de concurrentie op de energiemarkt te vergroten. De energiemarkt wordt stapsgewijs geliberaliseerd. Als een bedrijf vergeleken met het gemiddelde in de bedrijfstak niet efficiënt genoeg werkt, wordt het verplicht een korting te berekenen voor de afnemers. Het is de bedoeling dat op 1 januari 2004 de energiemarkt volledig vrij is.