Politiek

Hennis bereid Frankrijk militaire hulp te bieden

DEN HAAG. Binnen enkele dagen laat Frankrijk weten welke militaire steun het nodig heeft van de andere EU-landen. Nederland zal dan bekijken hoe hulp kan worden geboden.

Redactie politiek
18 November 2015 10:50Gewijzigd op 15 November 2020 23:26
Minister Hennis (Defensie). beeld ANP
Minister Hennis (Defensie). beeld ANP

„Alle opties staan open”, aldus minister Hennis (Defensie) dinsdag. De strijd tegen IS „gaat ons allemaal aan”, zei de bewindsvrouw. „Het draait om waarden, om onze manier van leven.”

Het gevecht zal „eensgezind en vastberaden” moeten worden gevoerd, betoogde Hennis. Ze pleitte voor het „vergaand aantasten van de vernietigende aantrekkingskracht van IS” en voor „volop optreden in Syrië en Irak.”

Frankrijk zal „waarschijnlijk vragen” of Nederland of een andere EU-lidstaat meer middelen ter beschikking kan stellen voor een bepaalde missie in bijvoorbeeld Afrika, Syrië of Irak, zei de minister. „Dat vind ik meer voor de hand liggen dan het overnemen van militaire taken. Dominant zijn nu Syrië en Irak, om daar meer mensen en middelen op de been te krijgen.”

Het Franse verzoek om steun is gebaseerd op artikel 42.7 in het Verdrag van de EU, dat de lidstaten verplicht om het vragende land met alle mogelijke middelen bij te staan. Hennis begrijpt dat Frankrijk de strijd tegen terreurorganisatie IS „niet alleen kan én wil doen.” Het mooie aan de unanieme steun die de EU-landen aan Frankrijk beloven, vindt de minister dat „Europa zijn eigen broek ophoudt, en niet langer alleen maar leunt op de Verenigde Staten.”

De Kamer debatteert morgen met het kabinet over de aanslagen van vrijdag in Parijs. Vooruit­lopend op dat debat gingen diverse politici dinsdag in op de uitspraak van premier Rutte dat Nederland „in oorlog” is met IS.

D66-leider Pechtold vindt die termi­nologie niet helemaal op haar plaats. Rutte geeft volgens hem zo te veel eer aan de terroristen. Het betekent volgens hem ook dat je dan veel maatregelen moet nemen die ingaan tegen de vrijheid.

Als Rutte meent dat we in oorlog zijn met IS, dan moeten er meer daden volgen, betoogde dinsdag CDA-voorman Buma. Nederland moet volgens hem meer doen „om het kwaad van IS kwijt te raken.”

Buma pleitte opnieuw voor Neder­lands ingrijpen tegen IS in Syrië, ook met grondtroepen. „Dat kan niet anders. Iedereen die dat niet wil, moet beseffen dat IS zal blijven.” Ook vindt Buma dat er nu „eindelijk” een reeks wetten moet worden aangenomen die „ons veiliger maken.”

„Aan alleen stevige woorden hebben we niks”, reageerde PVV’er Wilders. Wat hem betreft moeten teruggekeerde Syriëgangers „vanaf vandaag” worden vastgezet om te voorkomen dat er in Nederland net zo’n drama plaatsvindt als in Parijs. „Als premier Rutte meent dat het oorlog is, en daar heeft hij geen ongelijk in, dan moet hij de maatregelen nemen om Nederland veilig te maken.”

Tijdens het Kamerdebat van dinsdag­avond over de begroting van Binnenlandse Zaken stelde SP-Kamer­lid Van Raak voor om verwarde mensen preventief te verplichten om zich te laten behandelen als ze een gevaar vormen voor zichzelf of voor anderen. Hij vroeg of minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) kan onderzoeken of de groep teruggekeerde Syriëgangers op die manier kan worden gederadicaliseerd.

Kamervoorzitter Van Miltenburg zei dinsdag tijdens een herdenking in de Kamer dat de aanslagen in Parijs de grootste zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze heeft het Franse parlement namens de Kamer laten weten „dat wij geweld en extremisme tot in onze diepste vezels veroordelen” en dat „wij staan voor onze rechtsstaat, democratie en vrijheid, waar we elkaar met woorden vinden.”

Ze wenst het Franse volk „veel sterkte, kracht en eensgezindheid” toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer