Aanpak duivenoverlast Krimpen aan den IJssel „afschuwelijk”
KRIMPEN A/D IJSSEL. De gemeente Krimpen aan den IJssel kampt met duivenoverlast in het dorpscentrum. De methode die Krimpen donderdag wil gaan inzetten om de problemen te verhelpen, vindt inwoonster Marianne de Jong (58) echter „om te huilen.”
Rond winkelcentrum Crimpenhof en het Krimpense gemeentehuis vliegen aardig wat duiven, geeft De Jong direct toe. Maar zij geniet van de vogels. „Het zijn intelligente dieren. Ik voer ze al twintig jaar, want er valt weinig eten voor ze te vinden.”
Het gaat volgens haar onder meer om gedumpte sierduiven, jonge duiven en kweekduiven die hun nest niet meer hebben kunnen vinden. Bij elkaar scharrelen er zo’n 200 stuks rond, schat ze.
Vanaf morgen wil de gemeente de populatie echter drastisch gaan uitdunnen, ontdekte De Jong recent. „Inwoners van een van de flats hebben aangekaart dat ze er overlast van hadden. Nu heeft de gemeente besloten om de duiven met schietnetten te pakken.”
Een afschuwelijke methode, vindt de Krimpense. „Ze leggen voer neer. Wanneer al die duiven op één hoop zitten, schieten ze er zo’n net overheen en tillen dit de lucht in. Ze proppen zo al die duiven op elkaar, waardoor hun vleugeltjes breken. Daarna worden de vogels waarschijnlijk vergast. Als ze al niet gestikt zijn.”
Om te huilen, vindt De Jong. „Duiven vormen onderdeel van Gods schepping. Als je zieke dieren laat inslapen, vind ik dat prima, maar gezonde dieren afmaken vanwege poep op je balkon, gaat veel te ver.” Vooral omdat de Landelijke Werkgroep Duivenoverlast een diervriendelijkere oplossing aandraagt, weet ze. „Die vervangt duiveneitjes bijvoorbeeld voor kalkeitjes. Zo reguleer je het aantal vogels op een vriendelijke manier.”
De grote hoeveelheid duiven in het centrum is een serieus probleem, zei woordvoerder Michiel Groeneveld van de gemeente Krimpen aan den IJssel woensdagmorgen. „Dit speelt al jaren. De oorzaak is dat mensen de dieren vaak voeren. Omwonenden maken al jaren melding van de overlast door duivenontlasting. Nu moeten wij ingrijpen.” Overigens wil de gemeente niet elke duif doden. De door De Jong aangedragen oplossingen ziet Groeneveld daarom als iets voor de langere termijn. „We moeten eerst de populatie in balans brengen.”