Nederlandse economie herstelt
De Nederlandse economie lijkt zich langzamerhand te herstellen. Zowel De Nederlandsche Bank (DNB) als het Centraal Planbureau (CPB) constateert dat het dieptepunt is gepasseerd.
In het vanmiddag gepubliceerde kwartaalbericht gaf De Nederlandsche Bank aan dat de Nederlandse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar groeide met 0,3 procent, na drie kwartalen van krimp en één van nulgroei. Volgens DNB zal de groei doorzetten als gevolg van het wereldwijd ingezette herstel. „Een open economie als Nederland zal daarvan profiteren, ondanks de verslechterde concurrentiepositie. De Verenigde Staten lopen bij het internationale herstel voorop, met Azië als tweede motor”, aldus het kwartaalbericht.
DNB constateert dat er al langer aanwijzingen zijn voor een verbetering van de conjunctuur. Het gaat daarbij om de wereldwijd stijgende aandelenbeurzen en het toegenomen producentenvertrouwen in de industrie en de dienstensector.
Ook het Centraal Planbureau verwacht een verbetering. Het CPB is iets optimistischer over de economische groei in Nederland dan de rekenmeesters eerder aan het kabinet hebben gemeld. Voor dit jaar rekent het CPB nu op een economische groei van 1,25 procent, eerder was dat 1,1 procent. Voor volgend jaar is de groeiverwachting ook iets bijgesteld, van 1,4 naar 1,5 procent. Dat hebben ingewijden gisteren bevestigd. Het CPB presenteert maandag zijn cijfers. Een woordvoerster wijst erop dat het planbureau alleen cijfers afgerond op kwartprocenten naar buiten brengt.
Het lichte optimisme over het herstel van de economie heeft overigens geen gevolgen voor het begrotingstekort waar het kabinet mee worstelt. Voor dit jaar wordt nog steeds een tekort van 3,3 procent van het bruto binnenlands product verwacht. Voor 2005 is het tekort wel iets naar beneden bijgesteld, van 3 naar 2,9 procent, maar dat is vooral te wijten aan een rekenfoutje.
Nederland heeft aan de Europese Unie gemeld dat het tekort dit jaar teruggebracht zal worden tot 2,9 procent, net binnen de Europees toegestane grens van 3 procent. Dat betekent een bezuiniging van ongeveer 2 miljard euro. Hiervoor is een extra pakket aan maatregelen nodig.
Gisteren hebben betrokken ministers in een regulier overleg over de stand van de Nederlandse economie gesproken. Minister Zalm (Financiën) is deze week begonnen met afzonderlijke gesprekken met de ministers over de te nemen maatregelen. Die worden binnenkort opgenomen in de zogenoemde voorjaarsnota. Maandag ontving Zalm hiervoor al de ministers Veerman (Landbouw) en De Geus (Sociale Zaken). De komende weken volgen de andere bewindslieden. Naar verwachting hakt het kabinet in de loop van april de knoop door over de noodzakelijke bezuinigingen.
De kosten van levensonderhoud, gemeten via de inflatie, stijgen dit jaar met 1,25 procent. Volgend jaar daalt de inflatie tot 1,25 procent. Zalm benadrukte al eerder dat de teruglopende inflatie gunstig is voor de koopkracht van burgers.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn raming van de groei van de wereldeconomie in 2004 verhoogd van 4,1 tot 4,6 procent. Ook de prognoses voor de belangrijkste industrielanden zijn stuk voor stuk opgetrokken. Dat blijkt uit een voorlopige versie van de halfjaarlijkse ”World Economic Outlook”, waaruit de Duitse zakenkrant Handelsblatt citeert in haar editie van vandaag. De definitieve versie verschijnt op 22 april, aan de vooravond van de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank.
Het IMF gaf begin februari al aan dat de vooruitzichten zijn verbeterd. Dat geldt vooral voor Japan. De raming van de groei in dat land voor dit jaar is in vergelijking met het rapport van september flink verhoogd van 1,4 tot 3,2 procent. De prognose voor de Verenigde Staten gaat van 3,9 naar 4,6 procent.