„Mijn vader heeft lekker gewonnen”
Een leger auto met zeven jongens en één meisje doorkruist het industrieterrein Oudenhof in Geldermalsen. Zegt de een tegen de ander: „Mijn vader is soldaat geweest en hij heeft lekker gewonnen.”
In Geldermalsen werd afgelopen zaterdag een verkoping gehouden in een hal van het bedrijf Wim van Breda. Spellen voor kinderen, rondje ponyrijden, verkoop van levensmiddelen, een skelterbaan. De chauffeur van de ’soldatenauto’ probeert er een echte tocht van te maken: lekker hard over de drempels, door de plassen scheuren zodat de modder hoog opspat, een paar rondjes over de rotonde blijven draaien. Onderweg komen de verhalen los, ’mitrailleurs’ beginnen spontaan te ratelen.
De opbrengst van deze markt gaat naar de landelijke actie van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG), ”De kerk naar buiten”, die dit voorjaar van start is gegaan. Met sponsortochten, zangavonden, markten en een ontbijtservice proberen jongeren van de Gereformeerde Gemeenten zo’n 400.000 euro bijeen te brengen. Zo gaat een aantal leden van de jeugdvereniging Veenendaal op de fiets alle evangelisatieposten langs.
De jeugdbond hoopt met deze actie jongeren te stimuleren het Evangelie in hun eigen omgeving aan leeftijdgenoten door te geven. Vandaar de actienaam: De kerk naar buiten.
De actie duurt tot juni, zegt Liesbeth Rikkers van de JBGG. „Op de landelijke +16-bondsdag wordt het totaalbedrag bekendgemaakt.” Een groot deel van het eindbedrag is bestemd voor de nieuwe evangelisatiepost in Rotterdam. Voor het huren en inrichten van het gebouw is ongeveer 150.000 euro nodig. Ook de verbouwing van de posten in Alkmaar en Leeuwarden en de doorstart van de evangelisatiepost in Merksem kosten veel geld. Een ander deel van de opbrengst is bestemd voor de productie van cd-roms met cursusmateriaal over het Oude en het Nieuwe Testament en voor de toerusting van plaatselijke evangelisatiecommissies. De JBGG wil met de actie de bezinning op evangelisatie onder jongeren stimuleren.
Bij de aanbiedingskar in Geldermalsen werden zaterdag goederen per opbod verkocht. „En dan hebben we hier nog een schitterende klok. Werkt perfect.” De stem van de verkoper, achter de microfoon, schalt door de hal. „Prachtige klok, opwindbaar, sleutel zit erbij. Wie biedt? Vijftien euro voor die meneer, 20 euro, 25 euro, 27,50 euro voor die mevrouw daar, 30 euro. Wie biedt er meer voor die schitterende klok hiero?”
Acht meisjes en één jongen zitten ingespannen te kleuren. Je kunt kiezen uit een kleurplaat en een masker. „Dat wordt een heel eng masker, met die donkere ogen”, zegt een vader bezorgd. „Papa, deze ogen kijken lachend hoor”, sust dochterlief. Als ze klaar is met kleuren, wordt het masker uitgeknipt.
Bij Niels staat een buis schuin opgesteld. Voor een halve euro moet je proberen een muis te vangen. Je krijgt een houten stok in je handen geduwd, boven in de buis wordt een (stoffen) muis gegooid en als die muis uit de buis komt, moet je proberen hem aan te tikken. Intussen klinkt een stem door de luidspreker: „Wie een horloge kwijt is, die kan hem bij de aanbiedingskar haolen.”
De actie in Geldermalsen is georganiseerd door de drie plaatselijke jeugdverenigingen, zegt coördinator Marieke Kooijman. „We doen dit eigenlijk altijd als er een landelijke actie is. Vandaag is ook onze kringloopwinkel in deze hal geopend. De opbrengst is normaal bestemd voor de bouwkas van de kerk, maar is nu voor de evangelisatieactie.”
Via de plaatselijke jeugdverenigingen worden speciale artikelen verkocht, zoals het spel Denk & Doe, „een leerzaam en leuk gezinsspel voor iedereen in de leeftijd van acht tot tachtig.” Om de finish te bereiken moeten de teams maximaal vijftig vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Het spel telt 900 kaarten. De vragen en opdrachten variëren van bijbelse onderwerpen tot het uitbeelden van spreekwoorden.
Intussen verscheen ook een bundel opstellen, ”Zaait aan alle wateren. Evangelisatie: opdracht en praktijk”, uitgegeven door de JBGG. De opstellen gaan onder meer over de bijbelse opdracht van evangelisatie, de wereld waarin we leven, evangelisatie als taak van de gemeente, kinder- en jeugdevangelisatie en evangelisatie onder allochtonen. De auteurs zijn J. H. Mauritz, ds. A. Schreuder, J. Krijgsman, G. D. Pas, G. Baan, F. van Toor, ds. C. Sonnevelt, I. van Rijssel en ds. G. Clements.