Gronings pluimveebedrijf geruimd
Het ministerie van Landbouw heeft zaterdag een pluimveebedrijf in het Groningse Uithuizermeeden uit voorzorg laten ruimen, omdat er zeer waarschijnlijk een lichte variant van het vogelpestvirus heeft geheerst.
Bij een periodieke controle eerder vorige week waren in bloedmonsters antistoffen tegen het virus aangetroffen, meldde het departement zaterdag. De dieren vertoonden geen symptomen van vogelpest, zoals die vorig jaar voorkwamen toen Nederland kampte met een zeer besmettelijke variant van het virus.
Sinds de grote uitbraak van die vogelpestvariant wordt bij pluimveebedrijven periodiek bloedonderzoek gedaan. De ontdekking van vogelpest in Uithuizermeeden is de eerste keer dat het ministerie van Landbouw op deze manier op de aanwezigheid van het virus stuit.
Hoewel bij vervolgonderzoek van de bloedmonsters het virus niet kon worden aangetoond en het in dit geval vrijwel zeker om een ongevaarlijke variant gaat, heeft minister Veerman van Landbouw het bedrijf met 22.000 legkippen toch laten ruimen. Hij wil geen enkel risico nemen, omdat de kans bestaat dat de milde variant van vogelpest zich ontwikkelt tot een agressieve vorm.
De kans dat zoiets daadwerkelijk gebeurt, is overigens klein, stelt het ministerie. Toch is grote voorzichtigheid geboden, omdat de vogelpestepidemie van vorig jaar mogelijk is veroorzaakt doordat een milde virusvariant in een agressieve vorm veranderde. Het virus verspreidde zich toen vanaf maart over bijna 1300 bedrijven in de Gelderse Vallei, Noord-Brabant en Limburg. Ter bestrijding werden ongeveer 30 miljoen kippen, eenden en kalkoenen gedood.
Om een volgende uitbraak te voorkomen, heeft het ministerie van Landbouw een monitoringsprogramma ontworpen. Daarmee kan het departement de ongevaarlijke variant van vogelpest zo snel mogelijk opsporen en uitroeien voordat deze de kans krijgt zich tot een agressieve vorm te ontwikkelen.
In het kader van het monitoringsprogramma worden op alle pluimveebedrijven jaarlijks bloedmonsters genomen. Op bedrijven waar de dieren naar buiten kunnen, gebeurt dat zelfs ieder kwartaal. Deze dieren kunnen namelijk in aanraking komen met wilde vogels, die het virus weer bij zich kunnen dragen.
Volgens het ministerie verplicht de Europese Unie de lidstaten niet tot bestrijding van deze milde variant van het virus. De EU draagt dan ook niet bij in de kosten. Omdat het om een milde variant gaat, zijn er geen maatregelen voorzien, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie zaterdag.
De Groningse pluimveehouder krijgt compensatie voor de geleden schade. Bij drie andere bedrijven wordt nog onderzoek gedaan. Daarbij gaat het om twee ondernemingen in de buurt en om een ander bedrijf in de provincie Groningen dat via familiebanden verwant is aan het geruimde bedrijf in Uithuizermeeden.
Een andere verdenking bij een pluimveehouder in Midden-Nederland kan na verder onderzoek zeer waarschijnlijk als loos alarm worden beschouwd, aldus het ministerie.
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) zijn tevreden over het optreden van minister Veerman. „Dit is het resultaat van de periodieke controles”, meldde een LTO-woordvoerder zaterdag.
De twee organisaties maken zich weinig zorgen omdat het virus volgens hen niet besmettelijk is. Het enige gevaar dat zou kunnen bestaan is dat de milde variant muteert tot een agressieve vorm, aldus de LTO-woordvoerder. „Daarom is dit snelle optreden zeer wenselijk.”