Chronologie ABN AMRO
AMSTERDAM (ANP). ABN AMRO gaat naar verwachting al binnen enkele weken naar de beurs. Een precieze datum is er nog niet. Dat hangt mede af van de marktomstandigheden. De bank maakte dit dinsdag officieel bekend. Een chronologie:
2007: RBS, Fortis en Banco Santander kopen samen ABN AMRO voor 72 miljard euro. De drie nieuwe aandeelhouders beginnen met het opdelen van ABN AMRO.
2008: De kredietcrisis raakt de Nederlandse financiële sector hard. Fortis heeft het zwaar, juist omdat er zo veel geld is uitgegeven aan de overname van ABN. In korte tijd nemen spaarders miljarden euro’s op. Ze zijn bang dat de bank zal omvallen.
Oktober 2008: Om de val van Fortis te voorkomen, koopt de Nederlandse overheid Fortis Bank Nederland (inclusief de Nederlandse delen van ABN AMRO) en verzekeringsactiviteiten van Fortis voor een totaalbedrag van 16,8 miljard euro. Fortis en ABN zijn daarmee genationaliseerd. De verzekeringsonderdelen worden onder de naam ASR in een apart bedrijf voortgezet.
December 2008: Gerrit Zalm treedt aan als vicevoorzitter van de raad van bestuur van het financiële concern. Op 1 april 2010 zal hij worden benoemd tot bestuursvoorzitter.
Juli 2010: ABN AMRO Bank en Fortis Bank (Nederland) fuseren, de laatstgenoemde wordt opgeheven.
Augustus 2013: Het kabinet neemt het besluit om ABN AMRO op termijn in zijn geheel terug naar de beurs te brengen.
November 2013: De verwachting van het kabinet dat ABN AMRO bij een beursgang 15 miljard euro kan opleveren, is een redelijke inschatting, zegt Zalm. Uiteindelijk kan de opbrengst volgens hem zelfs het bedrag benaderen dat de nationalisatie van de bank de Staat heeft gekost.
Maart 2015: Er ontstaat grote ophef over salarisverhogingen voor de top van ABN AMRO. Ook komt er een affaire in Dubai aan het licht waar een aantal medewerkers van ABN interne regels heeft overtreden.
27 maart 2015-half mei: Minister Jeroen Dijsselbloem stelt het besluit over de geplande verkoop van de bank uit wegens de onrust rond de salarisverhogingen. Kort daarop draait ABN het besluit over de extra beloning terug. Verantwoordelijk commissaris Peter Wakkie treedt af, topman Zalm biedt publiekelijk zijn excuses aan.
Oktober 2015: Een beursgang van de eerste 15 tot 20 procent van de aandelen van ABN AMRO is nog steeds mogelijk voor het einde van het jaar, zegt Dijsselbloem begin van deze maand. Een week later laat hij weten de financiële markten scherp in de gaten te houden om het exacte moment van de beursgang te bepalen. De opmerkingen blijken de opmaat te zijn naar de officiële aankondiging van de beursgang.