Economie

Consumentenbond: Voedsel van fabrikant te zout

DEN HAAG – Voedselfabrikanten stoppen te veel zout in bijvoorbeeld brood, kant en klaarmaaltijden, kaas, soepen en sauzen. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat donderdag werd gepresenteerd.

Wetenschapsredactie
26 October 2015 10:36Gewijzigd op 15 November 2020 22:49

De organisatie onderzocht, in samenwerking met Wageningen Universiteit, het zoutgehalte in veelgegeten producten als brood, beleg, snacks, pizza’s, koek en stoommaaltijden en stuitte daarbij naar eigen zeggen op schokkende resultaten.De Gezondheidsraad adviseerde eind 2006 in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding maximaal 6 gram zout per dag te nuttigen. De raad tekende daarbij aan dat dit niet zozeer een optimaal of aanvaardbaar niveau is, maar vooral een realistische doelstelling. Op dit moment krijgt de gemiddelde Nederlander naar schatting het dubbele binnen: 10 tot 12 gram per dag. Om goed te kunnen functioneren, heeft ons lichaam slechts een tiende van deze hoeveelheid nodig.

In het rapport becijfert de Consumentenbond dat jaarlijks ruim 5000 Nederlanders sterven aan de gevolgen van de hoge zoutgehalten. „Te veel zout zorgt voor een verhoging van de bloeddruk, wat op termijn kan leiden tot een beroerte of hartinfarct”, aldus Marcel van Beusekom, woordvoerder van de consumentenorgansatie.

„Wie een Italian Pizza met salami van Al Capone’s bestelt, krijgt in één klap anderhalf keer het dagelijks aanbevolen maximum aan zout binnen”, zegt Van Beusekom. Ook andere pizza’s en stoommaaltijden scoren hoog. Maar brood en beleg leveren eveneens een forse bijdrage aan de zoutinname. Een bruine boterham bevat bijvoorbeeld net zo veel zout als een handje borrelnootjes.

Zelfs bewuste eters die zich nooit vergrijpen aan snacks overschrijden moeiteloos de norm van 6 gram, blijkt uit de cijfers van de Consumentenbond. „Van de dagelijkse inname komt nu hooguit 30 procent uit het eigen zoutvaatje. De rest zit verstopt in verschillende producten.”

Onderling lopen de gehalten tussen de verschillende merken –in bijvoorbeeld pindakaas– sterk uiteen. Gemiddeld is het verschil tussen het zoutste en minst zoute voedingsmiddel in een bepaalde categorie 52 procent. „Het bewijst dat het heel goed mogelijk is om producten met minder zout te maken”, stelt Van Beusekom.

De Consumentenbond ziet graag dat fabrikanten tegen 2010 de gehalten in levensmiddelen met 40 procent verminderen. Een geleidelijke beperking heeft bovendien geen nadelige gevolgen voor de smaak. „In België en Frankrijk is het zoutgehalte in brood stapsgewijs verlaagd, zonder dat consumenten dat in de gaten hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer